Zwarte kozijnen; dé woontrend van het moment

Zwarte kozijnen zijn de woontrend van het moment, maar waarom eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat het effect kan zijn van zwarte kozijnen.

Binnen of buiten?

Zwarte kozijnen buiten kunnen een mooi effect hebben als je gebruik maakt van contrast, zoals een witte muur. Als je een donkere muur hebt, zullen de zwarte kozijnen niet echt spreken, omdat ze niet goed uitkomen.

Steeds populairder worden de zwarte kozijnen binnen.  Stalen deuren en kozijnen worden vooral veel gecombineerd met glas. Het glas wordt namelijk gebruikt om de kamer ruim en licht te houden.

Wist je dat zwarte kozijnen het zicht naar buiten benadrukken? Omdat ze onderdeel uit lijken te gaan maken van schaduwlijnen als je naar buiten kijkt, vallen ze minder goed op.

Interieurstijl

Zwarte kozijnen zijn tijdloos en de laatste tijd zien we ze steeds meer terugkomen. Ze passen bij nagenoeg elk interieur dankzij hun universele karakter. Stalen deuren en zwarte kozijnen kunnen een industrieel en stoer interieur benadrukken. Echter, kan het ook een strak en kalm effect hebben, wat goed past bij een modern interieur. En wat dacht je van het benadrukken van een klassieke kozijnboog in je woning door deze zwart te maken?

Combineren met de juiste accessoires

Om je zwarte kozijnen perfect af te maken, combineer je het met de juiste raamdecoraties en accessoires. Zoals al eerder is benoemd, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sterk contrast, wat jouw donkere kozijnen mooi laat uitkomen. Heb je bijvoorbeeld zwarte raamkozijnen? Dan kan het mooi zijn om te kiezen voor bijvoorbeeld witte rolgordijnen. De kozijnen komen dan extra uit. Je kunt het zwarte uit je kozijnen ook subtiel laten terugkomen, bijvoorbeeld door het gebruik van zwarte haken als je kiest voor gordijnen.

Materiaal

Ga je voor staal of aluminium? Of kies je voor hout en ga je DIY verven? Houten kozijnen kun je gemakkelijk zelf spuiten of schilderen. De meest duurzame optie zijn stalen kozijnen. Aluminium is ook meer duurzaam dan hout, maar minder dan staal. Aluminium is daarentegen wel goedkoper dan staal. Ga je zelf aan de slag met verven? Zorg dan voor de juiste voorbehandeling (schoonmaken, schuren, ontvetten en grondverf) voor een optimaal effect. Bij een klassiek interieur lijkt hoogglans het mooist uit te komen, terwijl voor een industrieel interieur matglas juist beter lijkt te werken.

Groot of klein huis? Maakt niet uit!

Zowel bij een groot huis als bij een klein huis kunnen zwarte kozijnen een mooi effect hebben. Heb je een grote woonkamer? Maar verder wellicht weinig ruimte in huis? Door zwarte kozijnen met glas (een pui) te plaatsen, kun je een aparte ruimte creëren, zonder daarbij licht of (de optische illusie van) ruimte te verliezen. Zo komen zwarte kozijnen in je woonkamer mooi uit. Ditzelfde geldt natuurlijk als je bijvoorbeeld een loft, klein huis of klein appartement hebt. Creëer verschillende ruimtes zonder licht te verliezen door gebruik te maken van zwarte kozijnen met veel glas. Zo kun je zelfs muren vervangen door een pui, voor nog meer ruimtelijk gevoel.

Nadelen

Hebben zwarte kozijnen ook nadelen? Ja. Want zwart absorbeert warmte. In sommige gevallen kan dit leiden tot het kromtrekken van je kozijnen, als je houten kozijnen hebt. Staal en aluminium lost dit probleem op.

Ga jij voor zwarte kozijnen of laat je deze woontrend naast je liggen?

Woonmooier.nl
Logo