In het andere artikel over energie besparen, wordt het al even genoemd: zonnepanelen. Maar waarom zou je zonnepanelen aanschaffen? Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? En ook belangrijk: wat zijn de nadelen van zonnepanelen? In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen en leggen we uit wat je met zonnepanelen en zonne-energie kunt.
Welke opties met zonne-energie zijn er?
Er zijn natuurlijk meerdere opties voor zonne-energie om in en rondom je huis te gebruiken, zoals LED verlichting op zonne-energie. Zonne-energie gebruiken om elektriciteit op te wekken kan op twee manieren: een zonneboiler of zonnepanelen. In dit artikel gaan we in op het gebruik van zonnepanelen.
Voordelen zonnepanelen
Wat zijn precies de voordelen van zonnepanelen?
Kosten besparend en een investering voor de toekomst
Door zelf elektriciteit op te wekken, bespaar je kosten op je energie uitgaven.
De huidige energieprijzen stijgen en naar verwachting blijven deze voorlopig ook nog stijgen. Dit komt doordat onder andere de gaswinning wordt teruggedrongen en er hogere belastingen op energie moeten worden betaald.
Gemiddeld heb je de investering van zonnepanelen na 9 jaar al terugverdiend.
Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, één van de redenen waardoor met zonnepanelen de waarde van je huis stijgt.
Salderingsregeling
Salderingsregeling biedt een vergoeding voor te veel geproduceerde elektriciteit die je terug kunt leveren aan de energiemaatschappij. Je krijgt premie per geleverde kWh.
Duurzaam
Zonne-energie is een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Je bespaart dus niet alleen energie, maar werkt ook mee aan een beter milieu en minder CO2 uitstoot. De fossiele brandstoffen die gebruikt worden tijdens de productie van een zonnepaneel, heb je na 3 jaar terug. Dit houdt in dat je na 3 jaar zoveel energie hebt bespaart, dat je hiermee de productie rechttrekt. Aangezien een zonnepaneel zeker 25 jaar meegaat, werk je dus nog 22 jaar mee aan een beter milieu.
Nadelen zonnepanelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan zonnepanelen.
Kosten
Zonnepanelen zijn wel een investering. Tegenwoordig krijg je ook geen subsidie meer op zonnepanelen.
Afbouw van salderingsregeling
Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling afbouwen. Elk jaar wordt het met 9% afgebouwd. Dit betekent dat je investeringen zult moeten doen om je zelfopgewekte energie te kunnen verkopen of op te slaan.
Andere redenen
Natuurlijk zijn er ook individuele situaties waardoor zonnepanelen geen slimme investering zijn, vooral afhankelijk van woonplek.
- Niet iedereen vindt zonnepanelen mooi.
- Als je een klein dak hebt: met 1 of 2 zonnepanelen verdien je de investering niet snel terug.
- Als je veel schaduw op je dak hebt, zoals een omgeving met veel hoge gebouwen.
- Als je in een vervuilde omgeving woont. Je moet dan minimaal 1 keer per jaar je zonnepanelen reinigen, anders verlies je tot 3% energie.
- Als een zonnepaneel niet tussen het westen en het oosten in zuidelijke richting geplaatst kan worden. Een verkeerde positie levert tot 16% minder energie op.
- Als je op korte termijn (binnen 5 jaar) gaat verhuizen.