Het is zo vanzelfsprekend: je zet je thermostaat op een behaaglijke temperatuur en het wordt warm in de kamer. Ook als je warm water uit de kraan wilt hebben, lijkt dat als vanzelf te komen. Maar daar heb je toch echt een cv-ketel voor nodig. Dat is vandaag de dag ook een stukje vernuftig techniek dat verborgen zit achter een bescheiden uiterlijk. Cv-ketels gaan in het algemeen tussen de 12 en 15 jaar mee, daarna wordt de kans op storingen groter. Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Kijk dan eens op Cvkoopjes voor de diverse opties.
Hoe werkt een cv-ketel?
Het zal je niet verbazen dat ook in de moderne cv-ketel een computer de zaak regelt. Het basis principe is dat warmte van het ene medium wordt overgedragen op een ander medium zonder dat die met elkaar in aanraking komen. In vrijwel alle cv-ketels zit een gasbrander die water in een leiding verwarmt die vervolgens via de radiator de ruimte verwarmt waarin wij leven, of dat nu om de woonkamer of om de badkamer gaat.
Vroeger hadden de meeste cv-ketels een permanent brandende waakvlam. Tegenwoordig wordt gewerkt met een elektrische ontstekingspen, ook wel bougie genoemd. Om risico’s te vermijden is er ook een ionisatiebeveiliging. Dit is een sensor die er voor zorgt dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlam onvoorzien uitgaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door uitwaaien of een korte onderbreking is de gastoevoer.
Luchtdicht en geluidsisolatie
De moderne HR-ketels hebben een luchtdichte kast. De lucht die nodig is voor de verbranding komt dus via de luchttoevoer en wordt niet aan de woonruimte onttrokken. Ook de afvoer van de verbrandingsgassen gaat via een speciale afvoer.
Waar vroeger cv-ketels nog wel eens lawaaiig konden zijn en daardoor storend, merk je daar vandaag de dag vrijwel niets meer van. De moderne ketens zijn geïsoleerd zodat de geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt.
Rookafvoer en luchttoevoer
De moderne ketel heeft een uitlaat naar de buitenlucht die twee kanalen heeft. Hierdoor is het mogelijk een gesloten systeem te creëren waarbij via deze pijp de rookgassen worden afgevoerd en tevens verse lucht voor de verbranding naar binnen wordt gezogen.
Het systeem is voorzien van een ventilator zodat voor een verbrandingsperiode voldoende verse lucht wordt aangezogen. Na een verbrandingsperiode zorgt deze ventilator er weer voor dat de restgassen uit de ketel worden verwijderd.
Een hedendaagse cv-ketel heeft een automatische ontluchter waardoor de leidingen luchtvrij worden gehouden. Bij grotere installaties blijft het mogelijk dat lucht zich in andere delen van het systeem kan blijven ophopen.
Het belang van jaarlijkse controle
Hoewel een cv-ketel maar zelden last heeft van storingen is het toch van belang om een jaarlijkse controle door een specialist te laten uitvoeren. Deze kan dan het functioneren van de ketel even checken. Daarnaast is het onvermijdelijk dat het verbrandingsproces resten in de cv-ketel achterlaat die zich in de loop van de tijd kunnen gaan ophopen en de werking nadelig beïnvloeden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt omvat ook altijd het schoonmaken van de ketel.