Zó voorkom je nek- en rugklachten tijdens het thuiswerken

Heb jij sinds je thuiswerkt ook meer last van nek- en rugklachten? Dan ben je niet de enige. Sinds het begin van deze thuiswerk-coronaperiode is het aantal personen met deze klachten namelijk fors toegenomen. De reden? Een slechte thuiswerkplek. Dus heb jij aan het begin van de thuiswerkperiode jouw werkplek ingericht aan de keukentafel of die ene oude tafel afgestoft en in je ‘nieuwe’ thuiskantoor geplaatst? Dan hebben we een aantal tips voor je om deze vervelende klachten in het vervolg te voorkomen.

Je thuiskantoor aanpakken

Een aantal maanden terug was er weer wat ruimte om voorzichtig wat vaker naar kantoor te gaan. Toch werken we nu allemaal weer massaal thuis. Het coronavirus gooit de manier van werken, elkaar ontmoeten en de dagelijkse gang van zaken flink op zijn kop. Zeker nu het ernaar uitziet dat we nog lange tijd thuis blijven werken – en dit misschien zelfs wel voor altijd een onderdeel van onze werkweek blijft – is er reden genoeg om je thuiskantoor eens goed aan te pakken.

Het gevaar van de verkeerde werkhoogte

Er is namelijk een grote kans dat jouw keukentafel of oude tafeltje helemaal niet de juiste hoogte heeft om een hele dag aan te werken. Te hoog of te laag: het is allebei funest voor je nek en rug. Zo zorgt een lage tafel ervoor dat je een voorovergebogen houding aanneemt – terwijl een hoge tafel er juist voor zorgt dat je je schouders te hoog optrekt, en er dus een continue druk op je nek en schouders zit. En acht uur lang in een verkeerde houding werken, is een fikse aanslag op je lichaam.

Het instellen van je bureau

Door het plaatsen van een goed, ergonomisch bureau in je thuiskantoor, zorg je er al voor dat je een groot deel van je nek- en rugklachten voorkomt. Officetopper biedt hiervoor onder andere een zit-sta bureau, een bureau met een vaste hoogte of een bureau dat manueel in hoogte verstelbaar is. Aangezien een kleiner persoon natuurlijk een andere werkhoogte nodig heeft dan een lang persoon, raden wij minimaal een in hoogte verstelbaar bureau aan. Het instellen van de juiste bureauhoogte is dan ook grotendeels afhankelijk van je lichaamslengte.

De juiste werkhouding aannemen

Met de juiste bladhoogte wordt het werken in de juiste werkhouding al een stuk eenvoudiger. Toch zijn er nog een aantal andere, kleine aanpassingen om tot de perfecte houding te komen. Zo moeten je voeten bijvoorbeeld plat op de vloer staan, waarbij je onder- en bovenbenen in een hoek van 90 graden staan. Zorg er daarnaast voor dat je onderarmen ontspannen, en met afhangende schouders, op de armleggers van je bureaustoel en het bureaublad liggen. Het plaatsen van je monitor op de juiste hoogte, bijvoorbeeld met een monitorarm of zelfs op een stapel boeken, helpt erbij een ontspannen houding aan te nemen. Je monitor staat op de juiste hoogte als de bovenrand van het scherm op ooghoogte staat.

Woonmooier.nl
Logo