Zo spoor je tocht in huis op

In de zomer merk je het nauwelijks, maar in de andere seizoenen voel je soms zo’n onaangename, koude luchtstroom en dat vermindert het comfort thuis of op het werk behoorlijk. De meeste mensen denken dat alle tocht van buiten komt, via de ramen, deuren en brievenbus. Het kan echter ook binnen het huis ontstaan. Tocht is niets anders dan een luchtstroom die zich verplaatst van een hogere druk naar een lagere druk, zoals buiten ook constant gebeurt met de wind. Als je tocht gaat meten, beperk je dan ook niet alleen tot plaatsen waar de buitenlucht zou kunnen binnen dringen.

Tocht meten, hoe doe je dat?

Tocht meten kan op diverse manieren. De belangrijkste staan hieronder.

1. Vuur

Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar uiteraard hebben we het dan over het vlammetje van een kaars. Wees altijd voorzichtig met vuur en de meest veilige manier is om een waxinelichtje op een stevige ondergrond te plaatsen. Aan het bewegen van de vlam is dan duidelijk te zien waar de tocht vandaan komt.

2. Rook

Met een brandende sigaret of een wierookstokje kan je ook op zoek gaan naar tocht. De wijze waarop de rook gaat bewegen maakt duidelijk hoe de luchtstroom loopt. Wees ook in dit geval voorzichtig.

3. Vloeitjes of vergelijkbaar dun papier

Als de plaats moeilijk bereikbaar is, kan je werken met dun papier zoals vloeitjes of ander materiaal dat door tocht in beweging wordt gebracht. Het is minder duidelijk dan de reactie van vuur of rook maar werkt ook als je er de tijd voor neemt.

Wat kan je doen tegen tocht?

Een goede isolatie met dubbel glas en andere voorzieningen is uiteraard de beste manier om tocht op te lossen. Maar soms is het probleem ook eenvoudiger aan te pakken. Het dichten van naden en kieren kan al een groot verschil maken. Ook bij de brievenbus kan je een probleem met tocht relatief simpel oplossen met brievenbus-borstels. Indien mogelijk is het plaatsen van een brievenbus buiten ook een goede optie.

Vooral in oudere huizen zitten vaak grote kieren bij de kruipruimte waardoor via de koude leidingen een hoop koude het huis binnendringt. Dat zijn de plaatsen die je goed met isolatiemateriaal moet dichtmaken. Ook het dak en de gevel kunnen forse tocht veroorzaken en worden nog wel eens vergeten. Controleer ook hier op tocht.

De expert inschakelen

Niet altijd lukt het om de tocht afdoende te bestrijden en het is ook belangrijk dat je niet te ver gaat en noodzakelijke luchtstromen binnen het huis beperkt. De kieren onder deuren zitten daar bijvoorbeeld niet voor niets. Een expert kan sneller en efficiënter de woning of het bedrijfspand controleren op tocht. Ook voor het meten van tocht is er speciale digitale apparatuur beschikbaar. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek, kan er dan een plan van aanpak worden gerealiseerd waarbij een goed evenwicht wordt bewaard tussen voldoende ventilatie en het vermijden van tocht. Comfort hoort er immers bij, zowel thuis als op het werk.

Woonmooier.nl
Logo