Zo maak je jouw tuin winterklaar

De winter is in aantocht, wanneer je de blaadjes van de bomen ziet vallen en de gure wind over je gezicht voelt gaan. Naast dat jij jezelf wilt voorbereiden op de kou die komen gaat, kan jouw tuin ook wel de nodige aandacht gebruiken. Wanneer je graag die mooie tuin intact wilt houden voor de volgende zomer en lente, kan je de volgende tips goed gebruiken. In dit artikel lees je namelijk hoe jij jouw tuin winterklaar maakt.

De beste tijd om te snoeien

De beste tip voor het snoeien van jouw bomen of planten is: snoei vooral niet wanneer het vriest. Daarnaast is de beste snoeitijd tussen midden oktober en nog vóór kerstmis. Dan voorkom je dat de takken kunnen gaan bloeden. Als je van plan bent om sommige bomen en heggen te snoeien, kan je gerust een benzine kettingzaag kopen. Het grootste voordeel van een kettingzaag op benzine, is dat je niet aan een snoer of accu gebonden bent. Je kan deze zaag overal mee naartoe nemen en gebruiken, zo lang je er maar genoeg benzine in hebt zitten. Met een volle tank, kan je al snel een paar uur vooruit.

De beste kettingzaag kan je hier vergelijken. Wanneer je over kwalitatief sterke apparatuur beschikt, kan jij in alle veiligheid jouw eigen snoeiwerkzaamheden uitvoeren. Let wel op dat sommige bomen niet gesnoeid mogen worden als zij hun blad verliezen. Het gaat dan om de ABC-bomen: A = Acer (Esdoorn), B= Betulus (Berk) en C = Carpinus (haagbeuk). Deze bomen kan je het beste met rust laten en juist in de nazomer snoeien. En sommige soorten bomen dienen zelfs in het voorjaar gesnoeid worden.

Ruim niet de gehele tuin op

Vaak zijn rondzwervende bladeren een doorn in jouw oog. Maar wist je dat je deze het beste kunt laten liggen in de herfst? Alle bladeren bij elkaar vormen een soort deken over jouw gazon. Het is zelfs zo dat de bladeren jouw grasveld juist kunnen beschermen tegen de vorst! Daarnaast trek je met een hoopje afgevallen bladeren juist meer dieren naar jouw tuin. Denk maar eens aan de egeltjes, die hier perfect hun winterslaap zouden kunnen houden. Wanneer er echt te veel bladeren liggen, kan je gerust een deel opharken en weggooien. Maar zorg dat jouw tuin een beetje natuurlijke isolatie krijgt, door wat bladeren te laten liggen.

Bescherm jouw tuin tegen de vorst

Jij hebt de macht over het leven van jouw tuin! Haal planten of bloembollen die niet tegen de kou kunnen daarom tijdig naar binnen. Wanneer de plant in de grond staat, zou je er een speciaal afdekzeil overheen kunnen leggen. Dit houdt de ergste kou bij de plant weg. Ook wat extra aarde tegen de stam van de plant kan al voor voldoende isolatie zorgen. Wanneer je een vijver met vissen hebt, kan je de vissen die minder goed tegen de kou kunnen, ook naar binnen halen. Dek de vijver af tegen vallende bladeren, want rotte bladeren zijn een bedreiging voor de fauna en flora in jouw vijver.

Woonmooier.nl
Logo