Zo maak je je bed zo comfortabel mogelijk

Gemiddeld brengen we zo’n 8 uur per dag in bed door en het is heerlijk om comfortabel te kunnen slapen. Voldoende slaap is ook noodzakelijk voor een goede gezondheid. Goed slapen is zelfs soms een ideale manier om van lichamelijke klachten af te komen. Als je slaapproblemen hebt, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar ook de omstandigheden kunnen soms een belangrijke rol spelen. Hieronder volgen een aantal tips om je slaapkamer en bed zo comfortabel mogelijk te maken.

1. Topdekmatras

Als je matras nog van goede kwaliteit is, maar je slaapt toch niet comfortabel, kunnen topdekmatrassen, ook wel topper of opdekmatras genoemd, een oplossing zijn. Je legt de topper op het bestaande matras. Hierdoor kan een matras dat te hard aanvoelt prettiger liggen maar het kan ook de oplossing vormen voor een te zacht matras. Een topper is vaak 6 of 7 centimeter dik. Er zijn meerdere vullingen mogelijk zoals polyester, koudschuim, traagschuim en latex.

2. Voorkom koude voeten

Het is een bekend verschijnsel, de ene partner heeft koude voeten bij een dun dekbed en de ander heeft het te warm onder een dik dekbed. Als dit een comfortabel slaap onmogelijk maakt voor een of beide partners, overweeg dan een dekbed dat is afgesteld op beide gebruikers. In een aantal speciaalzaken kan je verschillende vullingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan extra vulling aan één kant om koude voeten te voorkomen en minder vulling voor degene die het altijd te warm heeft.

3. Voorkom allergische reacties

Steeds meer mensen hebben een allergische reactie op de huisstofmijt. In de slaapkamer voelt deze mijt zich juist zeer op het gemak. Om de kamer comfortabeler te maken voor de slapers en minder voor deze mijten, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een laminaatvloer in plaats van zachte voerbedekking. Ook zijn er speciale dekbedden van synthetisch materiaal die zijn ontwikkeld om huisstofmijten te blijven weren. Natuurlijke vullingen zijn voor de mijt juist een aantrekkelijke leefomgeving. De mijt kan ook bestreden worden met een allergeendichte tijk. Wassen boven de 60 graden is ook een optie. Dit dient dan gemiddeld één keer per 6 weken te gebeuren.

4. Ventilatie

Per persoon verlies je ongeveer 300 ml vocht per nacht. Een deel daarvan wordt opgenomen door het beddengoed en het matras en de rest verdampt. Vocht kan tot ontwikkeling van schimmels leiden die nadelig zijn voor de gezondheid. Een comfortabel bed staat dan ook in een goed geventileerde slaapkamer. Tijdens de nacht dient de temperatuur in de slaapkamer laag te zijn. Zorg dus dat de er altijd een raam een stukje openstaat of in ieder geval een ventilatierooster. Hierdoor komt er frisse lucht binnen en kan vocht beter worden opgenomen.

5. Tips

Het meeste transpiratievocht verliezen we tijdens de nacht via gezicht en nek. Het kussen krijgt dan ook veel te lijden. Een synthetische vulling is beter bestand tegen vocht dan een kussen met natuurlijk materiaal.

  • Sla je dekbed in de ochtend terug naar het voeteneinde, zodat het kan drogen.
  • Lucht je dekbed regelmatig buiten.
  • Was je dekbedovertrek op minimaal 60 graden.

Woonmooier.nl
Logo