Zo kies je de juiste raamdecoratie

Het is niet gemakkelijk om te bedenken wat je graag voor de ramen wilt. Zo is er een ruime keuze in diverse soorten gordijnen, maar is er ook nog een ruime keuze in andere raamdecoratie. In dit artikel geven we je tips voor het uitkiezen voor de juiste gordijnen of raamdecoratie!

Wat is raamdecoratie?

Raamdecoratie wordt ook wel zonwering genoemd en kan als overkoepelend woord gezien worden voor onder andere: shutters, plisségordijnen, klassieke gordijnen, rolgordijnen, lamellen, jaloezieën et cetera. De term zonwering is hierin natuurlijk niet helemaal juist, omdat raamdecoratie niet alleen de zon weert. Zo zijn er meer voordelen aan raamdecoratie dan alleen zonwering, namelijk:

 • Creëer privacy
 • Geluiddempend (hol geluid in huis verminderen)
 • Isolatie
 • Zonwerend

Soorten raamdecoratie

Er zijn verschillende soorten gordijnen en raamdecoratie.

 1. Klassieke gordijnen
 2. Inbetween gordijnen (Meer informatie over inbetween gordijnen kun je hier lezen)
 3. Rolgordijnen
 4. Vouwgordijnen
 5. Plissé gordijnen
 6. Duette gordijnen
 7. Jaloezieën
 8. Verticale lamellen/verticale jaloezieën

Wat is de juiste raamdecoratie voor jou?

Om tot de juiste raamdecoratie te komen zijn er enkele zaken waar je op kunt letten.

Het doel

Zoals al eerder benoemd is, kan raamdecoratie diverse doelen hebben. Wil je sfeer creëren, wil je zorgen voor meer privacy, wil je de lichtinval bepalen of wil je de kamer juist verduisteren? Als je alleen wilt gaan voor de privacy, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een semi-transparant of inbetween gordijn. Deze stof laat namelijk wel licht door, maar je kunt er van buitenaf niet doorheen kijken. Zo garandeer je dus wel je privacy. Hetzelfde geldt voor luxaflex of lamellen. Deze kun je zo instellen dat je de lichtinval bepaalt, maar ook de privacy zelf bepaalt. Voor een slaapkamer wil je daarentegen meestal graag een verduisterend gordijn. Deze gordijnen laten geen daglicht binnen, zodat je lekker kunt slapen. En ze zorgen natuurlijk ook voor privacy.

De ruimte

Gedeeltelijk bepaald de ruimte waarin je de raamdecoratie wilt plaatsen ook het doel. Maar afhankelijk van waar je de raamdecoratie wilt, zijn er andere zaken waar je op moet letten. In een badkamer kies je natuurlijk voor waterbestendige raamdecoratie. In de keuken is het goed om te kiezen voor een type raamdecoratie wat gemakkelijk schoon te maken is. Een kinderkamer wil je misschien juist graag verduisterende gordijnen, zodat je kindje ook overdag lekker kan slapen. Wil je meer lezen over de veiligheid van raamdecoratie bij kinderen? Kijk dan eens hier.

Passend bij je interieurstijl

Je wilt natuurlijk ook dat je raamdecoratie bij je interieurstijl past. Zo past bij de industriële stijl donkere kleuren en metaal. Bij de landelijke stijl passen juist natuurlijke materialen en lichte kleuren. Gelukkig is de keuze zo ruim, dat er voor elke interieurstijl passende raamdecoratie te vinden is.  

Woonmooier.nl
Logo