Zo hou je je huis opgeruimd

We kunnen er wat van, troep verzamelen in ons huis. We hebben steeds meer spullen in huis. Dit zijn ook zeker spullen die goed van pas komen, zoals apparaten die wat werk van ons overnemen in de keuken bijvoorbeeld. Maar we zijn ook gewoon echt heel goed in het verzamelen van troep waar je niet veel aan hebt. Of we zijn een tikkie lui en laten de troep liever rondslingeren. Er zijn wel een aantal tips die je kan opvolgen om een opgeruimd huis te hebben en te houden.

Zorg voor voldoende kastruimte

Het is belangrijk om in huis voldoende kastruimte en opbergruimte te hebben. Wat je vaak ziet in huizen is dat dit er onvoldoende is. Hierdoor krijg je uitgepuilde kasten en blijft troep sneller liggen op plekken waar je het liever niet hebt. Als je voldoende kastruimte hebt, dan kan je gelijk de troep die je veroorzaakt opruimen. Zorg dat je altijd in de kast een la hebt waar je random dingen verzamelt. Als je deze dan één keer per maand uitpluist dan houd je het netjes. Maar zo kan je doordeweeks die kleine prulletjes even achter de deur zetten.

Opruimen tijdens het schoonmaken

Als je elke week je huis schoonmaakt, zorg er dan voor dat je ook wat spullen opruimt. Zo heb je twee vliegen in één klap! Je bent misschien een kwartier langer bezig tijdens de schoonmaak om alles weer op zijn plek te zetten. Wat is nou een kwartier? Zo behoud je ook langer dat schone gevoel van het huis.

De grote schoonmaak, maar dan vier keer per jaar

Zorg dat je wat vaker een grote schoonmaak houdt. Zo kan je alles een keertje langslopen en weggooien wat je toch niet nodig hebt! Je hoeft niet het hele huis helemaal om te gooien. Maar door soms even wat meer moeite te doen tijdens het schoonmaken, zorg je ervoor dat je die troep weggooit.

Ruim elke week een kastje op

Moet je nog even helemaal inkomen met het weggooien van troep? Zorg dan dat je elke week een kastje pakt dat je gaat uitpluizen. Wees kritisch met de spullen die erin zitten en zet alleen terug wat je echt wilt hebben of nodig hebt. Als je elke week een kastje doet, dan is het niet in één keer overweldigend veel wat je moet uitzoeken. Als het om je kledingkast gaat, neem dan elke week een andere plank! Zo hou je het makkelijk voor jezelf.

Hou het ritme erin

Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is van een opgeruimd huis houden, is dat je het juiste ritme hiervoor moet vinden. Wil je liever elke week even wat opruimen? Doe dit dan. Of loop je liever elke dag even langs om alles op zijn plek te zetten? Dan doe je dat toch gewoon! Neem tien minuten na het avondeten en het klusje is alweer geklaard.

Daarnaast is het ook handig als je support wint bij de andere gezinsleden. Niks zo vervelend als alles bij jou terecht komt. Zorg dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt in het opruimen van de troep!

Woonmooier.nl
Logo