Veiligheid gaat boven alles! De juiste bescherming tegen inbrekers geeft je een prettig en geborgen gevoel. Ook verkleint dit de kans op een inbraak. Lang niet iedereen investeert echter in de juiste beveiliging. We denken dat er in onze buurt niet wordt ingebroken. Of dat de lampen aan laten en een gewoon slot wel voldoende is. Niets is helaas minder waar. Wanneer je huis op een hoek of aan de weg ligt en inbrekers er snel in en uit kunnen, dan loop je een groter risico. Gelukkig hoef je niet direct een groot alarmsysteem te plaatsen. Met een paar simpele aanpassingen komen de inbrekers vrijwel niet meer naar binnen. In dit artikel geven we je een overzicht van de vier meest voorkomende inbraakmethoden en hoe je deze kunt voorkomen.
Insluipen
De methoden van inbrekers zijn door de jaren heen niet echt veranderd. Eén van de meest simpele manieren voor een inbreker om je huis binnen te komen is via de openstaande deuren en ramen. Wanneer deze vergrendeld staan, dan worden ze vaak opengebroken met een schroevendraaier of koevoet. Soms wordt de deur ook open ‘gehengeld’ met een stuk ijzerdraad. En ligt de buit voor het grijpen, dan wordt er een steen door het raam gegooid. Dubbel glas is in dit geval zeker een aanrader.
Preventie is daarom één van de belangrijkste methoden om een inbraak te voorkomen. Vaak zijn we wat vergeetachtig. We gaan rustig even boodschappen en laten de ramen of achterdeur open staan. Leer jezelf dus aan om voordat je van huis gaat (of gaat slapen) even te checken of alles dicht en goed op slot zit. Plaats geen waardevolle spullen zoals laptops en dure telefoons in het zicht. Ook een goede felle sensorlamp bij je voor- en achterdeur doet wonderen. En vergeet niet om de voordeur altijd extra op slot te draaien wanneer je vertrekt.
Openbreken
Het openbreken van ramen en deuren staat op de tweede plaats qua inbraakmethoden. Met een koevoet of schroevendraaier is dit zo voor elkaar. Zeker wanneer je hang- en sluitwerk niet voldoende stevig is. Wanneer je dubbel glas plaatst met stevige kozijnen, dan wordt dit al een stuk minder eenvoudig. Combineer dit met deurboompjes, raamgrendels en sloten die het politiekeurmerk Veilig Wonen hebben. En check ook even je verzekeringspolis. Soms stelt deze bepaalde soorten beveiliging verplicht. Doe je dit niet, dan ben je niet verzekerd.
Slot verwijderen
Een andere populaire methode is het verwijderen van het slot van de voordeur. Dit doen inbrekers via de zogenaamde kerntrekmethode. Daarbij draaien ze een harde stalen schroef in het slot van de voordeur. Dit is mogelijk wanneer je deur geen deurbeslag heeft. Daarna kunnen ze het slot zo verwijderen. Daar zijn inbrekers natuurlijk wel even een minuut of langer mee bezig. Een felle lamp met sensor bij je voordeur maakt dit al stukken minder aantrekkelijk. Inbrekers werken namelijk het liefst in het donker. Je voordeur beveilig je met speciaal goedgekeurd deurbeslag en een slot met kerntrekbeveiliging.
De verkoper aan de deur…
Deze methode zien we steeds vaker de afgelopen jaren. De inbrekers werken samen in een team. Ze hebben gezien dat de achterdeur open staat. De één belt aan en doet zich voor als verkoper en houd je aan de praat. De ander sluipt aan de achterkant naar binnen. Om dit te voorkomen, sluit je in de zomer altijd eerst even je achterdeur wanneer de belt gaat. Vraag verkopers naar legitimatie en luister naar je onderbuikgevoel. Ook het plaatsen van een deurdranger en kierstandhouder op je deur is zeker een aanrader.
Wil je graag nog meer lezen over veiligheid in en om uw huis? Dan vind je deze blog misschien ook interessant: ……