Is jouw keuken toe aan een nieuwe look? Zelf je keuken wrappen is een goede optie! Door je keukenkastjes te wrappen, verander je de look in no time. Je geeft je keukenkastjes bijna letterlijk een nieuw jasje. Zelf je keuken wrappen wordt steeds meer gedaan en met een goede reden: het is helemaal niet moeilijk! Wil je weten waar je rekening mee moet houden als je zelf de keuken gaat wrappen? Kun je het beter laten wrappen of zit er een groot verschil tussen zelf de keuken wrappen kosten en het laten doen? Dat lees je allemaal in dit artikel!
Een nieuwe look
Je kunt natuurlijk je keukendeurtjes op verschillende manieren vernieuwen. Wrappen is daar slechts één van. Andere opties zijn bijvoorbeeld het verven of spuiten van de kastjes. In de meeste gevallen wordt dit door een professional gedaan. Het kost daardoor niet alleen meer geld, maar ook meer tijd. En dat terwijl je het dus snel zelf kunt doen! Geen zin om het zelf te doen maar wel een fan van wrap folie? Dan kun je ook altijd nog laten wrappen.
Wat is wrap folie?
Wrap folie is eigenlijk een stickersoort of zelfklevend vinyl dat geschikt is voor alle gladde ondergronden. Er zijn verschillende soorten wrap folie. Let bij het (online) aanschaffen van de wrap folie niet alleen op de prijs, maar ook op het formaat en de materiaalsoort.
Materiaalsoort
Er zijn drie verschillende typen folie: gegoten, polymeer gekalanderde en monomeer gekalanderde. Een gegoten folie heeft de langste levensduur, maar is ook het duurst in aanschaf. Het voordeel van dit type folie is dat het ook zeer geschikt is voor buiten gebruik.
Zo wrap je de keuken
#1 Haal de keukenkastjes/keukendeurtjes uit de keuken en leg ze vlak neer.
#2 De eerste stap is het goed schoonmaken van de keukenkastjes. Al het stof en vuil moet weg zijn en de kastjes moeten goed droog zijn. Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat er luchtbellen onder de wrap folie ontstaan.
#3 Indien nodig kun je de kastjes nog wat bijschuren om ze goed vlak te maken.
#4 Het folie moet je vervolgens strak uitrekken boven de kastjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je met twee personen bent. Leg vervolgens de folie over het kastje heen. Met een rakel kun je eventuele luchtbellen verwijderen.
#5 Door de folie te föhnen wordt de folie nog strakker gemaakt.
#6 Om te zorgen dat de folie niet los laat of gaat bewegen, is het verstandig om de kastjes eerst minimaal een uur te laten staan. Hierna kunnen de kastjes er weer in en voilà, het wrappen van je keuken is klaar!
Onderhouden van de folie
Wrap folie kan beschadigen door warmte of kou. Gelukkig moet je hiervoor wel de extremen opzoeken, want de meeste folie is bestendig tegen een hitte van 110 graden en een kou tot wel -50 graden!
Uiteraard blijven de kastjes/de folie langer mooi als je ze goed schoonhoudt.
P.S.: Wist je dat het ook mogelijk is om het aanrechtblad te wrappen? In het gebruik van het aanrechtblad is dit te vergelijken met een kunststof aanrechtblad.