Zelf een buitensauna bouwen: Hoe pak je het aan?

Voor veel mensen is het een droom om een eigen sauna in de tuin te hebben. Het zorgt ervoor dat je iedere dag van de week lekker in de sauna tot rust kunt komen. Zeker als je een drukke baan hebt, is het belangrijk dat je goed je rust pakt. Een sauna kan je hier perfect bij helpen. Er zijn verschillende sauna’s die je op maakt kunt laten maken of compleet kunt bestellen. Dit kan echter erg duur worden, waardoor je wellicht liever de buitensauna zelf maakt. Zeker als ervaren klusser is dit een zeer leuk project! In dit blog bericht willen we je graag enkele tips geven voor het maken van een buitensauna.

Bekijk de ruimte die je hebt

Voordat je een buitensauna kunt gaan bouwen, is het belangrijk dat je weet hoeveel ruimte je hebt in de tuin. Bij het realiseren van een sauna is het daarnaast uitermate belangrijk dat er een stevige fundering wordt gemaakt. Zorg er daarom voor dat je altijd net wat meer ruimte hebt dan dat nodig is. Zo kun je het de fundering en het worteldoek goed aanleggen. Daarnaast moet je natuurlijk ook ruimte hebben om de sauna in en uit te gaan. Zorg er daarom altijd voor dat je een tekening van de tuin maakt waarin je alle onderdelen van de buitensauna verwerkt.

Een juist model kiezen

Heb je voldoende ruimte in de tuin om de buitensauna te maken? Dan kun je direct beginnen om een model te kiezen. Deze kun je aan de hand van de afmetingen van je tuin  bepalen. Er zijn verschillende kleine modellen die je kunt maken voor twee personen. Uiteraard kun je zelf bepalen bij het bouwen hoe groot de buitensauna daadwerkelijk moet worden. Een grotere variant kun je daarom ook erg goed maken, mits je de ruimte hebt in de tuin.

Wil jij een buitensauna maken? Neem eerst een kijkje op Wovar.nl. Hier vind je alle bouwmaterialen die je nodig hebt om de buitensauna te maken.

De juiste materialen uitkiezen

Nadat je een model hebt gekozen die je graag wilt gaan maken, kun je aan de slag met het verzamelen van de materialen. Zorg ervoor dat je materialen van hoge kwaliteit bemachtigt, zodat je zeker weet dat de buitensauna op een juiste manier gebouwd kan worden. Kies bijvoorbeeld voor roestvrij stalen schroeven en een stevige schroeffundering.Je kunt ervoor kiezen om een bouwtekening te volgen voor het realiseren van een buitensauna. In dit geval staan alle materialen die je nodig hebt aangegeven. Als je echter zelf een design hebt gemaakt, moet je de materialen zelf bepalen. Let er in dit geval op dat je de juiste materialen gebruikt en deze voor de bouw bepaald. Je wilt er immers niet tijdens de bouw achterkomen dat je te weinig bouwmaterialen gehaald hebt.

Waar let je op bij het bouwen?

Het is belangrijk dat je een goede basis hebt voor de sauna in de tuin. De fundering is belangrijk zodat de sauna niet verschuift. Vervolgens wordt de sauna opgebouwd met een goede isolatie. Dit kun je doen met glaswol, rotswol of kurk. Zorg er vervolgens voor dat je een dampscherm gebruikt voor de binnenkant van de sauna. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht bij de isolatie komt. Tot slot zet je een kachel in de sauna. In veel gevallen wordt er voor een elektrische sauna gekozen, maar een houtkachel kan ook prima. Let er wel op dat je een goede ventilatie hebt ingebouwd in de sauna, aangezien er wel zuurstof naar binnen moet kunnen!

Woonmooier.nl
Logo