Woning (laten) inmeten Dit is wat je moet weten!

Wil je een woning gaan kopen of verkopen? Dan moet je met een veel zaken rekening houden. Een van de belangrijkste zaken is toch wel de oppervlakte van de woning. Deze bepaald bijvoorbeeld voor een groot deel de vraagprijs. Het is echter wel belangrijk om onderscheid te maken tussen het gebruiksoppervlak en de totale oppervlakte. De gebruiksoppervlakte is namelijk de belangrijkste indicatie voor de grootte die je daadwerkelijk kunt gebruiken. Wil je hier achter komen? Laat dan je woning inmeten.

Waarom wil je de grootte van een woning weten?

Wanneer je een woning gaat kopen, wil je natuurlijk weten hoe groot deze is. De grootte van een woning is namelijk erg belangrijk voor de vraagprijs en je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Wanneer je meting laat uitvoeren volgens de NEN 2580, wordt alleen het oppervlak gemeten dat daadwerkelijk gebruikt kan worden. De NEN 2580 heeft namelijk duidelijke richtlijnen over het meten van het oppervlak. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Deze meting is erg handig omdat je hierdoor een veel beter beeld krijgt van het oppervlak waar je voor betaald. Een woning kan namelijk kleiner uitvallen dan je denkt. 

Hoe ziet een meting eruit?

Een officiële NEN 2580 meting wordt uitgevoerd door een bouwkundig inmeter. Je kunt dit dus niet zelf doen. De inmeter zal de gehele woning opmeten en een meetrapport opstellen. In het meetrapport vind je alle details over de meting. Je komt erachter welk deel van de woning je daadwerkelijk kunt gebruiken. De oppervlaktes van het trapgat, de liftschachten of binnenwanden worden van de totale oppervlakte afgehaald. Ook krijg je hier een duidelijke schets van de woning bij. 

De voordelen van een inmeting volgens de NEN2580 norm

Wanneer je een huis verkoopt, is het zeker verstandig om een NEN 2580 meting te laten uitvoeren. Potentiële kopers krijgen hierdoor meteen een beter beeld van de woning. Dit zorgt voor meer transparantie tijdens de verkoop. De kopers komen bijvoorbeeld niet voor onverwachte verrassingen te staan na de koop van de woning. Wanneer je de vraagprijs opstelt, heb je tevens een sterke onderbouwing. Je hebt namelijk een gedetailleerd meetrapport waarin de oppervlakte van het huis vermeld staat. De kopers hoeven deze meting dan niet meer zelf uit te voeren. 

Door wie een meting laten uitvoeren?

Een NEN meting kan niet door iedereen uitgevoerd worden. Je hebt hier een bouwkundige meter voor nodig. Via NenMetingen.nl kun je snel een eenvoudig een meting aanvragen van een officiële meter. Hierdoor kom je snel achter het gebruiksoppervlak van jouw woning. Je hebt meer inzicht in jouw woning en je kunt deze nu snel verkopen!

Woonmooier.nl
Logo