Zo kun je het beste je wijnglazen onderhouden

Als je wijnglazen van een hoge kwaliteit hebt, wil je natuurlijk ook dat de wijnglazen mooi en goed blijven. Je zult hiervoor wel je wijnglazen moeten onderhouden. Naast dat de glazen mooi blijven, komt de smaak van de wijn ook beter uit (restjes en/of onzuiverheden in het glas kan de smaak van de wijn beïnvloeden). Hoe je het beste je wijnglazen kunt onderhouden, vertellen we in dit artikel.

Je glazen schoonmaken

In de vaatwasser

Mogen wijnglazen in de vaatwasser? Ja hoor, dat kan! De vaatwasser is zelfs de beste manier voor het wassen van je wijnglazen! Zeker kwalitatief goede wijnglazen kunnen prima tegen de vaatwasser. Het probleem ligt vooral bij de stoom. De stoom kan namelijk een aanslag veroorzaken op het glas. Het is dus goed om de vaatwasser vlak voor het einde te openen, zodat de stoom vrijkomt. Het beste is om de wijnglazen apart in de vaatwasser te doen, dus zonder ander servies. Zet ze ook goed van elkaar af; zorg dat ze niet tegen elkaar aankomen. Zo verklein je de kans op het breken van het glas. Let ook op het soort spoelmiddel wat je gebruikt. Spoelmiddel met een sterke geur kan de smaak van de wijn weer beïnvloeden. Wist je dat er ook vaatwastabletten speciaal voor glas zijn?

Glazen spoelen

Door de glazen te spoelen, haal je de laatste resten van reinigingsmiddel zoals afwasmiddel of vaatwastablet weg. Het is dus ook goed om nadat de glazen in de vaatwasser zijn geweest, de glazen alsnog opnieuw te spoelen.

Afwassen met de hand

De beste manier om je wijnglazen af te wassen met de hand, is met een zachte doek. Afwasborstels en sponzen kunnen het glas beschadigen. Je hoeft de glazen ook niet in een sopje af te wassen. Gebruik een beetje afwasmiddel op een natte warme doek en poets hiermee je glazen. Spoel ze daarna goed af en klaar is het al! Tip: probeer het glas met één hand vast te houden. Als je het glas met twee handen vasthoudt, vergroot je de kans dat je de steel van het glas breekt omdat er veel druk op komt te staan.

Je glazen afdrogen

Laat je glazen niet opdrogen. Dikke kans dat er watervlekken achterblijven. Daarnaast is er een grotere kans dat je de randen van het glas beschadigd. Voor het afdrogen gebruik je een microvezeldoek die geen geur heeft en goed schoon is. Wil je geen vingerafdrukken op je glas? Gebruik dan twee doeken. Met de ene doek houdt je het glas vast en met de ander maak je het glas droog. Met een microvezeldoek voorkom je strepen op het glas. Het glas zal extra gaan glanzen als je voor het afdrogen het glas even in kokend water houdt.

Je glazen bewaren

Veel mensen zetten de wijnglazen op de kop in de kast. Dit is juist niet slim om te doen! De lucht die wordt opgesloten in het glas kan in het glas trekken. Daarnaast vergroot je de kans op beschadigingen aan de randen van het glas. Wil je ze wel graag op de kop bewaren, dan kun je het beste een doek eronder leggen om de randen te beschermen. Door je glazen in een gesloten kast te bewaren, beperk je de hoeveelheid stofdeeltjes. Bewaar ze daarnaast op een plek die vetvrij is. In de keuken trekt de kooklucht bijvoorbeeld gemakkelijk in de glazen.

Woonmooier.nl
Logo