Welke hor kies jij?

Zomer; lekker warm buiten en de deuren en ramen open om een briesje door de woning te laten gaan. Maar in de nachten blijf je wakker door de muggen en vliegen. Gelukkig is dat gemakkelijk op te lossen met een hor. Maar voor welke hor moet je eigenlijk kiezen en waar moet je rekening mee houden? Je leest het in dit artikel!

Soorten horren

Een hor is een onderdeel van de raamdecoratie en komt in verschillende soorten, die we hieronder kort zullen uitleggen.

Lamellen hor

Een lamellen hor heeft verschillende stroken gaas die elkaar overlappen. Voordeel: je kunt er gewoon doorheen lopen, handig met kinderen en/of huisdieren. Nadeel: niet handig op een plek met veel wind.

Vaste hor of inzethor

Een vaste hor, ook wel inzethor genoemd, is een hor die in het kozijn wordt vastgeklemd. Voordeel: Het is gemakkelijk om de hor te verwijderen als je dit wilt. Deze horren zijn ook geschikt voor alle soorten ramen en zijn zelf op maat te maken.

Plissé hor

Een plisseer heeft gaas wat in- en uitvouwt. Je kunt deze variant hor ook krijgen in een verduisterende versie. Een plissé hor kan alleen binnen in huis bevestigd worden en is in de meeste gevallen permanent. Ze zijn handig bij schuifdeuren of deuren die naar buiten openen. Een plissé hor wordt in het kozijn vastgemaakt.

Draaibare hor/scharnierende hordeur

Deze hor zit vast met scharnieren en kan hierdoor open en dicht draaien. Door de scharnieren is het een permanente hor. In de meeste gevallen sluit de hor met een magneetsluiting. Hij past op zowel de binnen als de buitenkant van de deur/het raam. Daarnaast kan deze hor ook op zowel naar buiten draaiende als naar binnendraaiende deuren/ramen.

Rolhor

Een rolhor zit in een oprolcasette die vastgemaakt wordt in of op het kozijn. Net als in een rolgordijn trek je vervolgens de hor naar beneden. Een rolhor is permanent en geschikt voor dakramen en draairamen (buiten en binnen).

Waar let je op bij het aanschaffen van een hor?

Nadat je hebt bepaald waar je de hor wilt plaatsen en welk type je wilt, kun je nog letten op:

Draairichting

Hoe gaat het raam/de deur open? Het is belangrijk om rekening te houden met de draairichting van het raam/de deur waar je de hor voor wilt plaatsen. Bij ramen en deuren die naar binnen draaien, moet de hor aan de buitenkant geplaatst worden en vice versa.

Samenstelling van de hor

Verschillende soorten gaas hebben ook verschillende functies. Zo bestaat er zonwerend gaas of juist pollen werend gaas, wat ideaal is voor mensen met hooikoorts. Kijk dus niet alleen of het frame van de hor bij je interieur past en of het gaas de juiste kleur heeft, maar zeker naar de functie van het gaas.

Kozijn opmeten

Het is van belang om het kozijn nauwkeurig op te meten. Zo is er ‘op de dag’ en ‘in de dag’ montage. Bij ‘op de dag’ montage, wordt de hor op het kozijn geplaatst. Bij ‘in de dag’ montage wordt de hor in het kozijn geplaatst. De grootte van de opening van het kozijn wordt dagmaat genoemd.

Hor bestellen? Kijk eens bij deze horren | ThuisIn.

Meer tips om de zomer door te komen? In dit artikel lees je hoe jij je huis koel kunt houden deze zomer. Hier lees je wat je nog meer kunt doen tegen insecten.

Woonmooier.nl
Logo