Wat zijn de voordelen van ventilatiefilters?

Tot ongeveer 40 jaar geleden was er nauwelijks belangstelling voor isolatie van woningen. Dat had als voordeel dat ventilatie van huizen automatisch gebeurde door de naden en kieren die in iedere woning aanwezig waren. Deze werden tijdens de bouw veroorzaakt en nadien als een huis ouder werd.

Vandaag de dag wordt het een huis door isolatiematerialen en andere maatregelen vrijwel luchtdicht afgeleverd. Dat voorkomt onnodig energieverbruik, maar zorgt er ook voor dat er niet genoeg verse lucht binnenkomt als er geen aanvullende maatregelen worden getroffen. De meeste moderne woningen zijn dan ook voorzien van een luchtventilatiesysteem. Dit systeem is in principe bedoeld om altijd aan te staan. In de zomer is je tuin meer verbonden met je interieur. Maar vooral in perioden dat de ramen niet openstaan, is het een noodzaak om de luchtkwaliteit optimaal te houden.

Filters zijn er voor bescherming van mens en apparaat

De lucht die we inademen bevat verontreinigingen, dat is nu eenmaal onvermijdelijk in een omgeving waarin wordt geleefd. Maar het is wel mogelijk om de concentratie van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid zo laag mogelijk te houden. Door gebruik te maken van filters in het systeem van luchtventilatie kan je stuifmeel-pollen en vele andere stofdeeltjes filteren. Zeker als je last van hooikoorts hebt of een aandoening van de luchtwegen (bijv. astma) dan kan je de overlast van stoffen die overlast veroorzaken zoveel mogelijk beperken.

Ook voor de mechanische onderdelen van een systeem van luchtventilatie zijn filters van belang om verontreiniging tegen te gaan. Als dit niet gebeurt, zullen de luchtkanalen een broedplaats worden van bacteriën en schimmels. Het functioneren van het systeem vermindert hierdoor.

Er zijn diverse soorten filters

Er zijn diverse soorten filters die door gespecialiseerde producenten, zoals filterfabriek, worden geleverd. Het meest gangbaar zijn de voorfilters. Deze grove filters zijn bedoeld om grotere stofdeeltjes tegen te houden die van buiten naar binnen komen. Ze beschermen ook de mechanische onderdelen tegen vervuiling. Daarnaast zijn er ook fijnfilters. Deze vind je op plaatsen waar de lucht de woning wordt binnen geblazen. Hier worden ook de fijnere stofdeeltjes tegengehouden om het leefklimaat zo gezond mogelijk te houden. Filters zijn er in allerlei vormen. Zo zijn er paneelfilters, draadfilters en zakkenfilters. Het meest voorkomende filter in woningen is de G3.

Vervangen en schoonmaken van filters

Het aantal malen dat een filter moet worden vervangen is onder meer afhankelijk van de vervuilingsgraad van de lucht. Ook zal het voor een bewoner die sterk allergisch is voor bepaalde stoffen vaker moeten gebeuren. Het is in ieder geval verstandig om filters 1 keer per jaar te vervangen en twee keer bij een slechte luchtkwaliteit of allergie.

Sommige filters kan je ook schoonmaken, bijvoorbeeld met de stofzuiger. Dit werkt in het algemeen alleen bij grove filters en kan een keer per maand gebeuren. Een fijnfilter is in het algemeen niet goed schoon te maken, omdat het stof zo goed wordt opgevangen dat het vrijwel niet meer te verwijderen is zonder specialistische kennis. Als je zelf met filters aan de slag gaat, overleg dan eerst met de leverancier omtrent de mogelijkheden.

Woonmooier.nl
Logo