Wat zijn aluminium composiet platen?

Steeds vaker worden aluminium composiet platen gebruikt voor het interieur. Maar wat zijn dit eigenlijk precies voor platen en wat zijn de voordelen?

Wat is aluminium composiet precies?

Een aluminium composiet plaat (ACP of ACM) is een plaat die bestaat uit twee aluminium platen met daartussen polyethyleen (PE) of een brandvertragend mineraal (FR). Een aluminium composiet plaat wordt ook wel een aluminium sandwichplaat of sandwichpaneel genoemd. Dit komt doordat de kern met hoge druk met het aluminium wordt verlijmd en er zo een soort ‘sandwich’ ontstaat. Al met al bestaat een aluminium composiet plaat dus uit drie lagen. We hebben het dan over twee buitenste platen van aluminium, de legering. Het materiaal in het midden wordt de kern genoemd.

Composiet met polyethyleen

De polyethyleen kern (PE) is een thermoplastische kern van hars. Het voordeel van deze platen is dat ze eenvoudig te bewerken zijn en daardoor op veel verschillende manieren toepasbaar zijn. Het nadeel is dat de kern niet brandbestendig is.

Composiet met mineralen 

Deze kern is speciaal ontwikkeld voor eisen rondom brandveiligheid. Deze zogenoemde Fire Retardant (FR) kern is een brandvertragende kern opgebouwd uit mineralen.

Wat zijn de voordelen?

Doordat er gebruik wordt gemaakt van kunststof en aluminium is een aluminium composiet plaat stabiel, maar wel licht in gewicht. De platen zijn vlak en stijf en niet makkelijk te buigen. Desondanks is het wel een materiaal wat eenvoudig te bewerken is. Enkele voorbeelden van bewerkingen zijn onder andere graveren, knippen, rolvormen, persvormen en frezen.

Kies je voor duurzaam? Dan is een aluminium composiet plaat zeker een goed idee. Deze platen zijn namelijk duurzaam en volledig recyclebaar.

Het fijne is ook dat de platen weerbestendig zijn. Ze zijn namelijk zowel UV-werend als waterdicht.  

De platen geven een strakke, afgewerkte en chique look. Je kunt met deze platen ook veel kanten op wat betreft kleur. In het interieur worden voornamelijk zwarte, witte en grijze (grijstinten) platen gebruikt. Felle kleuren zoals rood en geel zijn ook mogelijk, maar worden veelal gebruikt als zakelijk gebruik. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan reclameborden. Naast verschillende kleuren is er tegenwoordig ook veel keuze in coatings. Wat dacht je van lak? Of kies je juist voor een beton- of houtlook?

De voordelen op een rij:

  • Weerbestendig.
  • Corrosiebestendig.
  • Onderhoudsarm.
  • Goed te bewerken/verwerken.
  • Vlak en niet makkelijk te buigen.
  • Stabiel en lichtgewicht.
  • Duurzaam.
  • Grote keuze in kleur en design.
  • Eventueel brandvertragend (FR materiaal).

Waar kun je aluminium composiet voor gebruiken?

Aluminium composiet platen in het interieur zijn op dit moment vooral populair voor gebruik bij bijvoorbeeld keukens. Doordat het makkelijk te bewerken platen zijn, kun je de platen ook goed gebruiken voor meubels. Zo gebruik je deze platen bijvoorbeeld heel gemakkelijk als bureaublad voor je thuiswerkplek.

Binnen of buiten

De één zegt dat de platen geschikt zijn voor zowel binnen als buiten, terwijl de ander aangeeft dat de platen voor buitengebruik niet optimaal zijn. Wil je zeker zijn dat de platen lang mooi blijven, dan is gebruik binnenshuis aan te raden.

Woonmooier.nl
Logo