Wat is de perfecte raamdecoratie voor jou?

Deze vraag komt vaker in de wintermaanden voor dan in de zomer. Hoezo? In de zomer brengen mensen veel tijd buiten door. Je zit ’s avonds nog lang in de tuin of in het park te genieten van het mooie weer en de warmte. In de herfst en winter is het vroeg donker en met het gure weer breng jij je tijd het liefst in huis door. En omdat je in je woonkamer, keuken of slaapkamer al aan het begin van de middag de lamp aandoet vanwege gebrek aan daglicht, valt het je op dat voorbijgangers makkelijk naar binnen kijken.

Overdag ben je zelf misschien weinig thuis of druk bezig met huishoudelijke klusjes of de kinderen, dan merk je de naar-binnen-kijkers niet zo op. Maar als je ’s avonds lekker op de bank ligt te ontspannen wil je zeker geen inkijk. Inkijk voorkomen lukt prima met raamdecoratie. En tegenwoordig is er volop keuze, denk aan:

 • Rolgordijnen
 • Vouwgordijnen
 • Stoffen gordijnen
 • Overgordijnen
 • Vitrage
 • Inbetweens
 • Shutters
 • Elektrische raamdecoratie
 • Plissés
 • Duettes
 • Jaloezieën, horizontaal of verticaal

Elk type raamdecoratie is in diverse kleuren, materialen of afmetingen verkrijgbaar. Er is altijd raamdecoratie passend bij jouw woonstijl en woonwensen. En dat is juist het punt. Wat zijn jouw wensen? Waaraan moet jouw nieuwe raamdecoratie voldoen?

Welke raamdecoratie past perfect bij jouw ramen?

Wil je verduisterende raamdecoratie kopen dan kom je snel uit op rolgordijnen of overgordijnen. Voor een jaren 30 huis of een woning die ingericht is volgens de landelijke woonstijl zijn shutters perfect. En ben je toekomstgericht, dus smart home ready, dan kies je elektrische raamdecoratie die je via jouw mobiel, een app of met je stem kan bedienen. Naast deze praktische redenen is toch wel de sfeer in huis een belangrijk punt bij het kiezen van de juiste raamdecoratie.

Want gordijnen komen voor de ramen te hangen. In elke kamer zijn meerdere, soms grote ramen die jouw aandacht trekken. Hoezo? Elke mens kijkt automatisch naar het licht, en je kijkt naar buiten om te zien wat er op straat allemaal te doen is. Dus ook de “omlijsting” van jouw ramen trekt dagelijks alle aandacht. In de donkere maanden wil je geen inkijk in je kamer. Maar wil je dan helemaal niet meer naar buiten kunnen kijken als je de gordijnen dicht doet?

Raamdecoratie om naar buiten te kijken?

Tijdens de wintermaanden is het juist leuk om in het donker naar buiten te kunnen kijken. Je ziet dan de kerstverlichting in je tuin glinsteren. Of de lampjes in de kerstbomen van je overburen, gezellig. Dus kies je niet voor verduisterende raamdecoratie maar voor gordijnen van prachtige gordijnstoffen. Ook wanneer je bijvoorbeeld extra sfeer wilt toevoegen aan je woonkamer of slaapkamer zijn stoffen vouwgordijnen of inbetweens de perfecte keuze. Vouwgordijnen zijn een klassieker onder de raamdecoratie. Maar wanneer je het over inbetweens hebt is voor veel mensen onduidelijk wat dat precies is. 

Wat zijn eigenlijk inbetweens?

Inbetweens zijn stoffen gordijnen die wel licht doorlaten. Ze zitten tussen overgordijnen en vitrage in. Als je inbetweens kiest als raamdecoratie dan kies je voor de gouden middenweg. Want in tegenstelling tot overgordijnen van zware of verduisterende stof ogen inbetweens een stuk lichter en sfeervoller. Die eigenschap hebben ze gemeen met vitrage. Maar bij vitrage hebben voorbijgangers wel inkijk in je woonkamer. Dit is een verschil met inbetweens, hier zien mensen die van buiten naar binnen kijken alleen contouren van personen in je kamer. Dus inbetweens geven je meer privacy in huis, zeker een prettig voordeel van deze veelzijdige gordijnen. 

Wat kosten inbetweens?

Als jij nieuwe inbetweens wilt kopen dan  is het belangrijk op jouw woonstijl als uitgaanspunt te kiezen. En de vraag is natuurlijk: waar komen je gordijnen te hangen? Heb je openslaande tuindeuren dan kies je voor lange inbewtweens van planfond tot aan de grond. Maar wil je dit ook voor een woonkamerraam?

Welke lengte je kiest voor gordijnen die voor een raam komen te hangen is heel persoonlijk. Als er ook een deur in de kamer is waar je inbetweens voor wilt aanschaffen dan kiezen mensen er vaak voor, om alle gordijnen in de kamer van plafond tot vloer door te laten lopen. Dit geeft een rustige uitstraling. Ook de gordijnstof is dan hetzelfde.

Wat is de beste lengte voor inbetween gordijnen?

Waarom zou je inbetweens niet van plafond tot aan de vloer laten doorlopen? Stel dat je een groot raam hebt met een diepe vensterbank. Op de vensterbank stal je accessoires uit. En onder de vensterbank zit een verwarming met een mooie houten radiatorombouw. Dan staat het erg stijlvol om de inbetweens vanaf het plafond tot aan de hoogte van de vensterbank te laten lopen.

Een andere reden om niet voor gordijnen tot aan de grond te kiezen zijn huisdieren. Je kat of hond is jouw alles maar als een huisdier regelmatig langs de inbetweens struint dan blijven haartjes uit zijn vacht aan de gordijnstof hangen. En jouw gordijnen worden zelfs bruin, stel dat jullie een wandeling gemaakt hebben tijdens een regenachtige dag en je hond alle nattigheid en blubber op de gordijnen achterlaat. Kan je trouwe viervoeter niets aan doen, maar dit zou een hele logische reden zijn om voor korte inbetweens te kiezen.

Inbetweens op maat laten maken

Gelukkig kan je inbetween gordijnen op maat laten maken en is er volop keuze in kleuren en dessins wat de gordijnstoffen betreft. Natuurlijk zou je inbetweens ook online kunnen kopen maar als je twijfelt of je de goede lengte bestelt kan jij je beter laten adviseren. Of je kiest voor de meest makkelijke manier en laat iemand je inbetweens inmeten en monteren. Dan weet je zeker dat jouw nieuwe gordijnen straks perfect in de plooi hangen en bespaar je jezelf een stukje ergernis en drukte. Heel fijn ook dat je direct kan genieten van je nieuwe raamdecoratie, en natuurlijk elke dag want nieuwe gordijnen koop je niet voor eventjes maar voor jaren.

Woonmooier.nl
Logo