Zo maak je de wasmachine schoon

Weliswaar maakt de wasmachine voor jou de was schoon, het is even zo belangrijk dat jij de wasmachine schoonmaakt! Een wasmachine schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende methodes om je wasmachine te reinigen. Zo kun je een wasmachine schoonmaken met azijn, een wasmachine reinigen met een vaatwastablet of een wasmachine schoonmaken met soda. Maar hoe doe je dat precies? Hoe vaak moet je een wasmachine ontkalken en hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken? In dit artikel geven we antwoordt op deze vragen!

Waarom maak je een wasmachine schoon?

Doordat er vuil, zeepresten en vet achterblijft in de wasmachine, ontstaat vetluis. Vetluis zorgt ervoor dat de wasmachine niet alleen minder goed werkt, maar kan ook nog eens nare geuren veroorzaken.

Hoe vaak maak je de wasmachine schoon?

Door je wasmachine elke maand (één à twee keer per maand) schoon te maken, voorkom je nare geuren en gaat je wasmachine langer mee!

Kookwas

De eerste tip is direct de makkelijkste: draai met regelmaat een kookwas. 60 graden is goed, maar nog beter is om een kookwas te draaien op 90 graden. Doe dit terwijl de machine leeg is! Om de wasmachine extra goed schoon te krijgen kun je soda, azijn of een vaatwastablet gebruiken. Hoe je dat doet leggen we hieronder uit! Let op: gebruik slechts één van de methodes en niets tegelijk.

Wasmachine reinigen met azijn

Giet een scheutje natuurazijn in de trommel of de wasmiddellade. Draai vervolgens een kookwas met een lege trommel. De azijn zorgt ervoor dat kalk, vet en vuil los komen en oplossen. Vaak geven producenten van huishoudelijke apparatuur juist het advies om de wasmachine niet schoon te maken met azijn. Dit zou namelijk slecht zijn voor de rubbers. Als je schoonmaakazijn gebruikt, kunnen de rubbers inderdaad beschadigen. Maak daarom altijd gebruik van natuurazijn!

Wasmachine reinigen met soda

Met soda kun je de wasmachine ook schoonmaken. Gebruik hiervoor maximaal een halve kop soda en doe dit rechtstreeks in de trommel. Draai vervolgens een kookwas met een lege trommel. Door de soda wordt de wasmachine ook schoon van vuil, vet en kalk. Je kunt zowel baking soda als gewone schoonmaaksoda gebruiken, maar schoonmaaksoda is goedkoper.

Wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet

Een vaatwastablet is vooral goed tegen vetluis. Een vaatwastablet heeft namelijk speciale stoffen tegen vet. Je kunt voor het reinigen van de wasmachine het beste twee vaatwastabletten gebruiken. Doe deze in het vakje van het wasmiddel en draai vervolgens een kookwas. Wist je dat je de frituurpan ook kunt schoonmaken met een vaatwastablet? Hoe je dat doet kun je hier lezen.

De zichtbare onderdelen van de wasmachine schoonmaken

De wasmiddellade, de trommel en het deurtje kun je het beste gewoon met de hand schoonmaken. Vuil en resten wasmiddel en wasverzachter kunnen hier gemakkelijk achterblijven. Gebruik voor het schoonmaken een sopje (allesreiniger) en een vochtige doek. Maak ook het vakje waar de wasmiddellade normaal inzit schoon. De rubbers van de wasmachine kun je schoonmaken met een droge prop papier. Hierdoor pak je meer vetluis mee dan met een vochtige doek. Als je de wasmachine echt goed wilt schoonmaken, maak je natuurlijk ook de buitenkant nog even schoon met een sopje.  in zit schoon te maken.

Het filter van de wasmachine schoonmaken

Het filter heeft natuurlijk een belangrijk doel: grof vuil filteren. Het is dus ook belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken. Niet alleen voorkom je zo nare geuren (het vuil hoopt zich op in het filter), ook voorkom je dat je verstoppingen krijgt in de watertoevoer. Het filter reinig je (indien mogelijk) het beste onder de kraan.

Voorkom kalkaanslag

Kalkaanslag kan bij de wasmachine ontstaat op het verwarmingselement. In wasmiddel zitten stofjes die kalk tegengaan. Doseer het wasmiddel dus goed. In waspoeder zitten deze stofjes trouwens niet. Kalkaanslag ontstaat door hitte. Je kunt dus je was beter op 30 of 40 graden draaien. Dat is ook nog eens beter voor het milieu! Het gaat hier trouwens om de regelmaat. Regelmatig was draaien op 60 of 90 graden vergroot de kans op kalkaanslag. Als je in een gebied woont waar het water erg hard is, kun je ook ontkalkingsmiddel gebruiken. Gebruik dit liever niet vaker dan één keer per maand en gebruik dit tijdens een kookwas. Maak daarnaast gebruik van bovenstaande tips, die naast vuil en vet verwijderen ook kalkaanslag aanpakken!

Zo zorg je ervoor dat je wasmachine schoon blijft

Maak je ook nog eens gebruik van onderstaande tips, dan is er een dikke kans dat je slechts één keer in de drie maanden je wasmachine hoeft schoon te maken.

  • Laat de deur van de wasmachine en de wasmiddellade open. Laat alles goed drogen voor je het sluit.
  • Haal je was zo snel mogelijk uit de wasmachine als het programma klaar is.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel: overtollig wasmiddel hoopt zich op en zorgt voor vetluis. Maak gebruik van de doseerdop. Met poederwasmiddel heb je nog minder kans dat er resten achterblijven dan bij vloeibaar wasmiddel.
  • Maak (indien je wasmachine dit heeft) gebruik van het speciale reinigingsprogramma. Heeft je wasmachine dit niet? Wellicht heb je wel de optie ‘spoelen’. Dit haalt ook al veel achtergebleven vuil weg.
  • Je kunt indien je dit wilt eventueel oud wasgoed in de trommel doen tijdens een kookwas, zodat dit de trommel schoon kan vegen.

Overige tips

  • Wil je de wasmachine optimaal schoonmaken? Dan kun je ook nog het zeefje van de watertoevoerslang reinigen.
  • Waspoeder voor witte was heeft een zuurstofbleekmiddel. Dit middel gaat de micro-organismen die vetluis veroorzaken tegen. Het voorkomt vetluis niet en is dus geen vervanging van het regelmatige schoonmaken van de wasmachine.
  • Er zijn ook speciale schoonmaakproducten voor de wasmachine.
  • De wasmiddellade kun je prima in de vaatwasser doen!

Woonmooier.nl
Logo