Wanneer is een bouwtechnisch rapport handig?

Elk huis kent wel zijn verborgen gebreken. Het is dan ook zo dat je bij ouder woningen sneller een foutje ziet dan bij nieuwere huizen. Hoe dan ook, de kans dat jij straks voor een onaangename verrassing komt te staan is erg groot. Natuurlijk wil jij daarom de kans hierop verkleinen. Hoe je dat doet? Door middel van het uit laten voeren van een bouwtechnisch rapport kun jij ervoor zorgen dat deze onaangename foutjes geen verrassing zullen zijn. Het zal je zekerheid bieden. Hoe het precies allemaal werkt en wanneer het nodig is, wordt uitgelegd in dit artikel.

Wanneer is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige ingenieur zou de bouwtechnische keuring uitvoeren door middel van een visuele inspectie. Daarbij beoordeelt hij of zij de staat waarin het pand zich bevindt. Er wordt dan gekeken naar bouwkundige elementen zoals ramen, kozijnen, vloeren en voegwerk. Daarnaast loopt hij of zij ook de elektra na en kijkt hij of zij naar asbest. Dit is sowieso voor elke woning een goed idee om te laten nakijken maar wanneer is het eigenlijk verplicht? Vooral bij oudere woningen is het aanvragen van een bouwtechnisch rapport erg belangrijk. Al je een hypotheek hebt met NHG is het ook vaak verplicht om een bouwkundig rapport te hebben. Dit komt doordat de hypotheekverstrekker dan wilt weten hoe groot de onderhoudskosten zijn in relatie tot de koopsom.

Wanneer is een bouwkundige keuring verstandig? 

Een bouwkundige keuring kun je doen wanneer jij dat zelf wilt laten uitvoeren. Het is echter wel ideaal als dit kan vóór dat je een bod hebt uitgebracht. Als er uit het rapport naar voren komt dat er nogal wat moet worden gedaan aan de woning terwijl de verkopers dat niet heeft vermeld, dan kun je namelijk nog wat afdingen op de verkoopprijs. Je hebt dan een betere onderhandelingspositie. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jij niet de enige bent die het huis graag wilt hebben en dan kun je beter na het bieden een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Eventueel is ook bieden onder bouwkundig voorbehoud een optie. Wil jij niet voor verrassingen te komen staan? Laat dan een bouwkundig rapport opstellen door Huiskeur. Zo weet je precies wat de technische staat van de woning is.

Woonmooier.nl
Logo