Waaruit kan je kiezen bij een moderne visgraat vloer?

De vloer met visgraat motief kwam in de mode in de Gouden Eeuw in Nederland. De rijke kooplieden lieten graag zien dat het goed met hen ging en het geld mocht rollen. Ook voor de vloeren werd het beste van het beste gezocht om bezoekers duidelijk te maken dat de bewoner zich dit kon veroorloven. Het visgraatmotief was mogelijk door het hout kunstzinnig op een plank te lijmen. Deze planken werden dan op de houten vloer van de woning geplakt en ook vaak nog gespijkerd. Door goed onderhoud en gebruikmakend van hardhout ging zo’n vloer erg lang mee. In sommige landhuizen is nog steeds een dergelijk vloer te bewonderen die eeuwen geleden werd geplaatst.

De houten visgraat vloeren

Nog steeds is het mogelijk om een massief houten visgraat vloer te laten leggen. Er worden hiervoor meer dan 20 verschillende houtsoorten gebruikt. In Europa is vooral eikenhout populair maar ook merbau eb afzelia komt voor. Er zijn ook diverse natuurlijke kleuren mogelijk van zeer licht tot intens bruin of bijvoorbeeld grijs. Een dergelijke vloer kan jaren mee, dat heeft het verleden bewezen en met hout kun je een mooie verbinding maken tussen huis en tuin.

Als je voor hout gaat, hangt daar uiteraard een prijskaartje aan, ook dat is niet veranderd in de loop der tijd. De ondervloer is tegenwoordig vaak wel anders en voor een houten vloer moet de ondergrond volkomen egaal zijn. Dat is in de moderne woningen vaak niet het geval. Ook vloerverwarming is geen juiste keuze bij een dergelijke vloer.

De moderne variant: PVC

Een visgraat vloer van PVC wordt vaak aangezien voor een houten vloer. De houtnerven zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Een visgraat PVC is ook geschikt voor vloerverwarming en is meer eenvoudig te leggen. Door gebruik te maken van een ondervloer kan het PVC via de zelfklevende laag direct in patroon op de ondervloer worden aangebracht. Hierdoor is een PVC vloer ook mogelijk als de oorspronkelijk vloer niet perfect egaal is. De PVC vloer voelt echt aan en heeft een mooie uitstraling. Er zijn vele kleuren en patronen mogelijk omdat het materiaal eenvoudiger is te bewerken dan hout.

De eigenschappen van PVC

1. Niet krasgevoelig

PVC is sterk en niet bijzonder krasgevoelig zoals hout

2. Bestand tegen water

Een PVC vloer kan goed tegen water en vocht.

3. Onderhoudsarm

Een PVC vloer kan eenvoudig worden schoongemaakt met lauw water en een mild schoonmaakmiddel. Er zullen minder snel vlekken ontstaan vanwege het feit dat het materiaal goed tegen vocht kan.

4. Milieuvriendelijk

PVC is een gerecycled product en belast het milieu dus niet.

5. De prijs

Een vloerbedekking is altijd een flinke uitgave, maar een PVC vloer scoort erg hoog waar het kwaliteit/prijs betreft. PVC is relatief goedkoop gelet op de gebruiksduur. Een PVC vloer is goed voor vele jaren woonplezier.

6. Het uiterlijk

Een visgraat-vloer van PVC blijft mooi en lijkt ook na meerdere jaren als nieuw. Hierbij is het van belang dat je de eenvoudige instructies voor een juist gebruik in acht neemt.

Woonmooier.nl
Logo