Waarom kiezen voor LED verlichting?

Helemaal in en hip tegenwoordig is de LED verlichting. Maar wat is er nou zo speciaal aan LED verlichting en waarom zou je juist voor deze vorm van verlichting kiezen? In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van LED verlichting voor je op een rij gezet.

Wat is LED verlichting?

Het is alweer meer dan 100 jaar geleden dat de gloeilamp werd uitgevonden. Inmiddels is de technologie al door ontwikkeld tot de LED verlichting. LED staat voor Light Emitting Diode. Het voordeel hiervan is dat deze lamp evenveel licht geeft als andere lampen, maar geen giftige stoffen bevat en energiezuinig is. LED past dus goed bij de huidige tijd, waarin we steeds meer op zoek zijn naar manieren die milieuvriendelijk zijn. Het voordeel is dat er een ruime keuze is. Wat dacht je van tuinverlichting LED?

De voordelen van LED verlichting

Lange levensduur

Een LED lamp heeft de meest lange levensduur, van zo’n 35.000 branduren. In verhouding tot een fluorescentie lamp is dit 10 keer zo lang en in verhouding tot een gloeilamp is dit maar liefst 30 keer zo lang. Bij LED verlichting wordt ook geen gebruik gemaakt van een gloeidraad. Bij de meeste gewone lampen gaat de gloeidraad snel kapot, sneller dan de levensduur van de lamp.

Energiezuinig

Goed voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee. Een LED lamp is namelijk 70% energiezuiniger dan een gewone lamp. En dat terwijl ze wel dezelfde hoeveelheid licht afgeven.

Milieuvriendelijk

Niet alleen is LED verlichting milieuvriendelijk doordat een LED lamp weinig energie verbruikt. LED lampen geven geen hitte af en zorgen er dus niet voor dat een ruimte warmer wordt. Daarnaast bevatten ze geen giftige stoffen en komt er geen schadelijke straling vrij. Mede dankzij het feit dat er geen giftige stoffen worden gebruikt, is een LED lamp ook nog een recyclebaar.

De nadelen van LED verlichting

Zijn er dan geen nadelen? Natuurlijk wel. Tot op heden is de technologie nog niet zo ver dat er perfecte producten bestaan. En zo heeft LED verlichting ook nadelen. Of eigenlijk, slechts één.

Niet hittebestendig

LED verlichting kan gevoelig zijn voor oververhitting. Dit kan de levensduur van de verlichting behoorlijk beperken. Het is dan ook van belang dat een LED lamp de warmte goed kwijt kan. Kwalitatief goede LED lampen zijn zo gemaakt dat ze goed kunnen koelen en hun warmte kwijt kunnen.

Ruime keuze

Door de ontwikkeling die nog steeds gaande is, is er inmiddels een ruime keuze aan LED lampen. LED komt in verschillende soorten, zoals spots, strips, bouwverlichting en panelen. Meer weten over hoe je LED inbouwspots kunt gebruiken in huis? Lees dan dit artikel eens. Ook zijn er verschillende functies mogelijk, zoals dimbare LED verlichting of LED verlichting in verschillende kleuren.

Ben je nog niet uitgelezen? Op de site van LED lampen | LedLampShopXL, kun je nog meer informatie vinden.

Woonmooier.nl
Logo