Waarom is een slimme thermostaat ideaal?

Op je dure energierekening fors besparen en je wooncomfort verhogen. Zijn dat geen veelbelovende vooruitzichten? Met het installeren van een slimme thermostaat kun je deze twee belangrijke voordelen waar maken. Kortom, wat doet zo een slimme thermostaat, wat zijn voordelen en kun jij er voordeel uit halen

Deze thermostaat zorgt voor verwarming op maat

Een intelligente thermostaat leert met behulp van je instellingen wanneer hij je verwarming moet aan- of uitschakelen. Hij zorgt dus voor een verwarming op ieders maat. Zo kun je fors besparen op je energierekening, terwijl je woon- en leefcomfort aanzienlijk toeneemt.

Zo’n slimme thermostaat, doorgaans ook wel eens draadloze thermostaat genoemd, is gekoppeld aan je thuisnetwerk via Wifi, meestal door het koppelen van een bridge. De thermostaat communiceert hier draadloos mee en is. Op die manier verzamelt hij alle mogelijke informatie, verwerkt die en voorspelt wanneer het nodig is om je woning te verwarmen. Zo stemt hij je verwarmingspatroon maximaal af op je leefomstandigheden.

Hierdoor verwarmt een slimme thermostaat niet wanneer dit niet nodig is waardoor je veel energie bespaart, al is het daarvoor wel noodzakelijk dat je een beetje terugkerend ritme hebt. Daar valt de thermostaat immers op terug.

Een intelligente thermostaat met een zelflerend vermogen analyseert

Deze thermostaat is zelflerende waardoor hij constant je levensomstandigheden en patronen nauwkeurig analyseert en hem daaraan aanpast. Zo stelt zijn programmatie automatisch bij voor het beste en een maximale energiebesparing. Met deze thermostaat verwarm je zuiniger en toch doeltreffende.

Een multizone verwarming

Bij een klassieke centrale verwarming hoort vaak een thermostaat om de temperatuur in huis te regelen. Dat is zeker niet altijd de meest doeltreffende en comfortabele oplossing. Een multizone verwarmingssysteem zorgt ervoor dat de temperatuur per kamer gemeten en geregeld wordt. Zo verwarm je alleen waar nodig en bespaar je extra energie in de rest van je huis.

Een mulitzone systeem aanleggen begint met een slimme thermostaat die hiervoor geschikt is, zoals die van Tado of EvoHome. Deze thermostaat laat je toe om met enkele kleine aanpassingen van je radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter, de temperatuur en tijdstippen aan te passen per kamer. Zo verwarm je dus alleen daar waar nodig en verspil je geen kostbare energie. Dit is eenvoudig in te stellen via een app of met spraakbesturing.

Voor wie is zo een thermostaat nuttig en voor wie niet?

Spijtig genoeg is een slimme thermostaat niet voor iedereen geschikt. Ben je bijvoorbeeld vaak uit huis (bijvoorbeeld voor je werk) of werk je onregelmatig waardoor je verwarmingspatroon regelmatig wijzigt? Wil je je energieverbruik constant kunnen opvolgen, wil je de laatste technische snufjes in huis en speelt de kostprijs daarbij weinig of geen rol? Dan moet je deze intelligente thermostaat zeker in huis halen.

Een intelligente thermostaat kopen

Wil jij graag een slimme thermostaat kopen om zo slimmer te verwarmen en energie te besparen? Bij de aankoop van zo een intelligente thermostaat let je best op enkele belangrijke factoren, zoals:

  • Zelflerend vermogen
  • Andere opties, zoals openraamdetectie en geofencing.
  • Gebruiksgemak
  • Is de thermostaat compatibele met slimme radiatorknoppen?
  • Kun je de thermostaat zelf installeren of heb je hulp nodig van een professioneel installateur?
  • Controleer altijd of de nieuwe thermostaat wel compatibel is met je verwarmingsketel (opentherm of aan/uit)

Woonmooier.nl
Logo