Waarom het zo belangrijk is om je huis te isoleren

Dat je met woningisolatie de invloeden van temperatuur en vocht kunt beheersen, weet iedereen wel. Er zijn echter nog een aantal andere belangrijke redenen te benoemen waarom het zo belangrijk is om je huis te isoleren. Wat dacht je van je eigen gezondheid en dat van je gezinsleden? Een goede reden om je hier eens in te verdiepen. Het isoleren van je woning levert een veelzijdigheid aan voordelen op en deze voordelen gaan verder dan je denkt!

Woningisolatie om een prettig woonklimaat te creëren

De belangrijkste reden van woningisolatie is om een prettig woonklimaat te creëren. Door het isoleren zorg je ervoor dat invloeden van buitenaf geen invloed uit kunnen oefenen op je woonklimaat. Dit betekent dat je geen last hebt van kou of tocht die via de stenen van je woning of via het dak naar binnen trekt. Wist je dat een niet geïsoleerd dak een van de grootste energieverspillers in huis is? Warmte trekt immers naar boven. Alleen al om deze reden is dakisolatie aan te raden.

Aansluitend op het bovenstaande is het goed om even onder je aandacht te brengen dat isolatie een uitstekende optie is voor een goede temperatuurbeheersing door het hele jaar heen. Je woning blijft lekker koel in de zomer en heeft een behaaglijke temperatuur in de winter. 

Isolatie voorkomt condens- en schimmelvorming

Veel huishoudens hebben last van overmatige condens- en schimmelvorming. Dit wordt al snel zichtbaar door het ontstaan van vochtplekken of zwart uitgeslagen muren. Dit lijkt een esthetisch probleem maar dit is het zeker niet! Overmatig vocht heeft immers directe gevolgen op de gezondheid van de mens. Een vochtprobleem kan een invloed hebben op de ademhalingsorganen en de longen, iets wat je zeker merkt als je astma hebt. In dat geval word je sneller benauwd. Een ander gevaar van overmatig vocht is dat het allergische reacties kan oproepen en een chronische ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken. Dit merk je door klachten als verkoudheid, irritaties en vermoeidheid. Het probleem van dit hele verhaal is dat condensvorming eenvoudig ontstaat door het dagelijks gebruik van de woning. Dit proces ontstaat immers al door het koken, het douchen en zelfs door onze ademhaling. Voldoende ventileren is hiervoor dé oplossing maar in ons drukke bestaan vormt dat vaak een grote uitdaging. In dat geval is het dan verstandig om je huis goed te isoleren. De basis van het condens probleem is immers het hoge verschil tussen de tussen binnen- en buitentemperatuur. 

Goed geïsoleerde huizen leveren meer op

Het isoleren van je woning is een toekomstgerichte keuze. Hiermee doelen we in dit geval op een eventuele verkoop van de woning. Je kunt er ongetwijfeld alles bij voorstellen dat goed geïsoleerde huizen meer opleveren. Iedere te koop staande woning moet voorzien zijn van een energielabel wat aangeeft of een woning (zeer) zuinig of juist (zeer) onzuinig is met alle gradaties wat hiertussen zit. Dit betekent dat een goed geïsoleerde woning meer wooncomfort, een minder hoge CO2 uitstoot heeft en er dus een minder hoge energierekening op de kopers wacht. Laten we in eerste instantie er even vanuit gaan dat je nog geen intentie hebt om de woning op korte termijn te verkopen. Dan profiteer je uiteraard zelf ook volop van je investering in isolatie, die zichzelf dus op meerdere manieren zal terugverdienen!

Woonmooier.nl
Logo