In veel gevallen kan het handig zijn op een stopcontact in de badkamer te hebben. Enkele voorbeelden zijn een haarföhn, scheerapparaat of een elektrische tandenborstel. Je kunt een stopcontact in je badkamermeubel verwerken of bij de wastafel, maar je kunt een stopcontact in de badkamer ook op een andere plaats maken. Maar waar moet het stopcontact? En hoe plaats je een stopcontact veilig? Dat vertellen we in dit artikel.
Aardlekschakelaar
Laten we beginnen met de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de elektriciteit automatisch wordt uitgeschakeld wanneer er kortsluiting ontstaat. In oudere huizen zit niet altijd een aardlekschakelaar. Controleer dus eerst of deze in je woning zit. Is dit niet het geval? Dan wordt het plaatsen van een stopcontact in de badkamer afgeraden. Water en elektriciteit is natuurlijk niet altijd de beste combinatie.
De gouden regels
Buiten het hebben van een aardlekschakelaar zijn deze gouden regels van toepassing:
- Het stopcontact wat je plaatst moet geaard zijn (randaarde).
- Het stopcontact moet 25 centimeter (minimaal) van het vloeroppervlak verwijderd zijn.
- Het stopcontact moet 60 centimeter (minimaal) van natte zones verwijderd zijn. Natte zones zijn bijvoorbeeld de douche en de wastafel.
- Schakel de stroom uit tijdens het plaatsen van het stopcontact.
Veiligheidszones elektriciteit
Voor het gemak worden er vier zones onderscheiden:
Zone 0: Dit is de directe omgeving van het bad of de douche. Hier mag geen elektriciteit geplaatst worden.
Zone 1: De ruimte boven de douchebak of het bad. Hier mogen apparaten van maximaal 12 volt geplaatst worden.
Zone 2: 0 tot 60 centimeter naast het bad of de douche. Hier mogen elektrische apparaten met een beschermingsklasse IPX4 en daarnaast een klasse 1, 2 of 3.
Zone 3: 60 centimeter en verder naast het bad of de douche. Hier mogen elektrische apparaten en dus ook het stopcontact geplaatst worden. Let wel op dat ook het stopcontact in deze zone wel moet voldoen aan de beschermingsklasse. Geschikte stopcontacten met een goede beschermingsklasse kun je onder andere bij de Praxis en de Gamma vinden.
Heb je niet genoeg ruimte in de veilige zone voor al je apparaten? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om een stekkerdoos te verwerken in je badkamermeubel.
Andere praktische tips
Wil je de lampen en stopcontacten met elkaar koppelen? Maak dan gebruik van een dubbelpolige schakelaar.
Een stopcontact (wandcontactdoos) in een badkamermeubel is een veilige optie. Vaak is het badkamermeubel namelijk zo ontworpen dat vocht beperkt blijft. Er zijn zelfs stopcontacten die speciaal ontworpen zijn om in een kast of in een lade in de badkamer te plaatsen.
Er zijn gelukkig ook voor in de badkamer stopcontacten in verschillende soorten en maten te vinden (en met de juiste beschermingsklasse) zodat er vast iets bij zit wat past bij je smaak en bij het interieur in de badkamer. Voorbeelden zijn stopcontacten met klepje (of juist zonder), in verschillende kleuren, dubbel of enkel et cetera. Keuze genoeg dus en er is vast iets wat past!