Sta je op het punt om je droomhuis te (ver)bouwen? Vaak krijg je te maken met een waslijst aan keuzes. Welke materialen ga je gebruiken? Welke gevelstenen, dakpannen, deuren of vensterbanken ga je verwerken in jouw stekkie? We zoomen in dit artikel in op die laatste: vensterbanken.
Voor een gevel zijn vensterbanken erg belangrijk. Het voorkomt dat regenwater in je gevel loopt en zorgt er ook voor dat vuil niet al te veel tegen je gevel aan komt. Ze zijn dus vooral nuttig, maar daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol in de uitstraling van je woning.
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van vensterbanken voor buiten? Met deze 4 tips ga je goed voorbereid en met frisse moed aan de slag!
1. Kies wat bij je gevel en stijl past
Als je een nieuw huis laat bouwen heeft een architect al ideeën over hoe je vensterbanken eruit moeten komen te zien en neemt het mee in zijn ontwerpen. Ga je zelf verbouwen, dan is het een heel ander verhaal. Controleer sowieso altijd eerst of de vensterbanken toe zijn aan vervanging. Zijn ze verrot, kapot of beschadigd? Vervang ze, want zo vermijd je latere problemen. Kapotte vensterbanken zorgen ervoor dat je huis niet optimaal geïsoleerd wordt, waardoor de stookkosten de pan uit kunnen rijzen. Kunnen je vensterbanken blijven zitten, maar ga je wel je kozijnen vervangen? Houd er rekening mee dat de kozijnen en vensterbanken mooi op elkaar aan moeten sluiten. Neem je vensterbanken buiten dus zeker mee in je budgettering als je je ramen gaat vervangen en kies wat bij je (nieuwe) gevel en de stijl van je verbouwde huis past.
2. Soort materiaal
De keuze van materialen is bepalend voor het uiterlijk van je woning, maar ook voor het onderhoud. Vensterbanken zijn er in verschillende soorten en maten en de keuze is letterlijk reuze! Ga je voor duurzaam natuursteen, aluminium, kunststof, of toch houten vensterbanken? Bij hout moet je er sowieso rekening mee houden dat het erg onderhoudsgevoelig is. Regelmatig een ‘fresh’ likje verf is bij dit materiaal niet alleen mooi, maar in onderhoud ook écht nodig.
3. Zorg dat je juist opmeet
Niets is vervelender dan een puzzelstukje dat nét niet past. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan het plaatsen van je vensterbank goed op te meten. Vind je dit lastig? Vraag dan een professional om hulp. Heb je een passende keuze kunnen maken? Maatwerk vensterbanken zijn tegenwoordig eenvoudig online te bestellen bij partijen zoals Kerels van Steen. Als je zeker weet dat je de juiste keuze hebt gemaakt hebt, is het plaatsen of laten plaatsen daarna ook niet meer lastig.
4. Hulp bij het plaatsen
Op zich is het plaatsen van vensterbanken in je ééntje niet zo moeilijk, maar vele handen maken licht werk. Zorg bij het plaatsen voor hulp en/of iemand met ervaring. Met z’n tweeën heb je dit klusje sneller geklaard en het is bovendien natuurlijk (hopen we) een stuk gezelliger!
Twijfel je over het zelf plaatsen van je vensterbank? Ga dan zeker niet zelf aan de slag en schakel een specialist in. Een veel gemaakte fout is dat na het plaatsen het water niet goed wegloopt of zelfs helemaal op de vensterbank blijft liggen. Het kost erg veel tijd om dit telkens schoon te maken en daarnaast zorgt het op lange termijn voor vochtproblemen.
Heb je alle bovenstaande tips een groen vinkje kunnen geven? Pak een goede kop koffie, loop naar buiten, kijk naar je gevel… en geniet!