Voordelen van een ganzendons bed

Als prinsessen in sprookjes gaan slapen, doen ze dat in het algemeen onder een ganzendons dekbed. En als zij daarvoor kiezen, zal dat beslist met een goede reden zijn. Vandaag de dag hoef je geen prinses te zijn om onder dons te slapen en kan je zelf meemaken waarom ganzendons zo’n ideaal materiaal is als vulling voor een dekbed. We zetten de voordelen even voor je op een rijtje.

1. Vederlicht

Niet onlogisch dat dit materiaal vederlicht kan worden genoemd want daar bestaat het uiteindelijk ook uit. Ganzendons behoort tot de lichtste vullingen van dekbedden die worden gebruikt. De donsvlokken hebben een groot isolerend vermogen en daarom is er relatief weinig nodig om genoeg warmte vast te houden om heerlijk onder te slapen. Als je een ganzendons dekbed vergelijkt met een vulling van wol kan dit al gauw enkele kilo’s schelen. Dat is aangenaam omdat het voorkomt dat een dekbed van dons gaat hinderen bij het slapen. Het dons geeft te veel aan warmte ook weer moeiteloos af, waardoor een behaaglijk gevoel optreedt.

2. Zacht en met veel volume

Er wordt niet zomaar gezegd dat iets zo zacht als dons kan aanvoelen. Een ganzendons dekbed valt heerlijk om je heen en toch voel je het nauwelijks. Ganzendons heeft nog meer volume dan eendendons om de simpele reden dat een donsvlok en de veren van ganzen nu eenmaal groter zijn dan die van eenden. Beide soorten zijn overigens zeer comfortabele opties voor je slaapkamer.

3. Anti-allergisch

Dons is een natuurlijk materiaal. Ganzendons is afkomstig van ganzen en wordt niet vermengd met andere materialen. Dons heeft uitstekende isolerende en vochtregulerende eigenschappen. Het zal onder een ganzendons dekbed nooit broeierig warm worden waardoor er altijd een aangenaam slaapklimaat heerst. Een dekbed van ganzendons is ook zeer geschikt voor iemand die allergisch is voor de huisstofmijt. Omdat dons nauwelijks vocht opneemt maar dit weer aan de omgeving afgeeft, is het als leefklimaat ongeschikt voor deze mijt.

4. Vrijwel onderhoudsvrij

Iedereen ligt graag in een fris bed en daarom kan het nodig zijn om een dekbed te (laten) wassen. Bij een dekbed van ganzendons is dat slechts 1 maal in de 4 of 5 jaren nodig. Om je dekbed lekker fris te houden is het wel belangrijk om het een paar keer per week eens flink op te schudden. Omdat het dekbed zo licht van gewicht is, hoef je niet op te zien tegen dit klusje. Verder is het een goed idee om het dekbed af en toe eens buiten te luchten op een mooie dag. Is het tijd voor de wasbeurt dan is het verstandig om je kostbare dekbed naar een speciale wasserij te brengen die ervaring heeft met het reinigen van dons.

5. Gaat jarenlang mee

Een dekbed van ganzendons gaat beslist 10 jaar mee als je het regelmatig opschudt en af en toe laat luchten. Dat is beduidend langer dan de meeste dekbedden met een andere vulling. En zoals je hierboven kan zien is één wasbeurt gedurende die hele periode dan voldoende. Bijzonder praktisch toch?

Woonmooier.nl
Logo