6 tips om verwarmingsbuizen op een creatieve manier weg te werken

Radiatorbuizen, cv buizen, cv leidingen… Het is allemaal noodzakelijk maar het ziet er allemaal net niet zo leuk uit. Gelukkig kun je de verwarmingsbuizen wegwerken. Je kunt op verschillende manieren je verwarmingsbuizen camoufleren, bijvoorbeeld met een koof in de muur. We geven verschillende tips hoe je de leidingen kunt wegwerken. Creatief wegwerken hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn! 

Wegwerken in de muur

Zichtbare leidingen bevinden zich boven de vloer, onder het plafond of langs de muur. Je kunt de leidingen in de muur wegwerken. Hiervoor moet je een gleuf in de muur maken, wat frezen wordt genoemd. Met behulp van een freesmachine maak je een gleuf in de muur. In deze gleuf verstop je de leidingen en vervolgens maak je de gleuf weer dicht met plamuur. Klinkt simpel toch? Helaas moet je hiervoor ook de leidingen omleggen/verleggen. Het verleggen/omleggen van de leidingen kan best lastig zijn. Gelukkig kun je hiervoor uiteraard ook een vakman inschakelen.

Ombouw

Je kunt er ook voor kiezen om een ombouw te maken. Dit wordt ook wel een koof genoemd. Het voordeel hiervan is dat je leidingen niet hoeft te verplaatsen en de muren niet hoeft te bewerken. Je maakt simpelweg een ombouw met een materiaal naar keuze, zoals MDF of gipsplaten. Vervolgens werk je de ombouw af naar jouw stijl, bijvoorbeeld met verf, betegeling of behang. Uiteraard is de ombouw nu wel zichtbaar, maar deze kun je mooier afwerken dan leidingen. Het nadeel is wel dat je op deze manier wat ruimte verliest. Hier kun je lezen hoe je zelf een koof kunt maken.

Zetwerk

Geen behoefte om zelf een ombouw/koof te maken? Dan kun je kiezen voor zetwerk. Zetwerk is eigenlijk een op maat gemaakte ombouw. We noemen dit zetwerk ook wel een kant en klare koof. Het is een U-vormig profiel die je om de leidingen kunt plaatsen. Dit wordt meestal gemaakt van aluminium of RVS.

Plinten

Er zijn speciale hoge plinten met een holle binnenkant verkrijgbaar. Deze plinten kun je gebruiken voor leidignen die langs de vloer aan de onderkant van muren lopen. In de holle binnenkant kun je de leidingen wegwerken.

Verven

De meest snelle en gemakkelijkste manier is om de leidingen te verven. Uiteraard werk je ze op deze manier niet volledig af, maar wel zo dat ze niet meer zo opvallen. Schilder de leidingen mee met de kleur van de muur, dan valt het weg in de kleur van de muur. Let er wel op dat je precies dezelfde kleur neemt als de muur, want anders krijgt het contrast en vallen de buizen juist meer op.

Versieren maar!

Ook leuk, bijvoorbeeld op de kinderkamer, is het versieren van de leidgen. Houdt er wel rekeing mee dat je gebruik maakt van hittebestendig materiaal.

Zo werden van deze bronzen leidingen gave bomen gemaakt:

Woonmooier.nl
Logo