Om deze redenen wil jij ook een veranda of overkapping in je tuin

Een veranda of overkapping in de tuin is helemaal in. En met goede redenen, want een veranda heeft verschillende voordelen. Wat die voordelen zijn en waar je op moet letten als je een veranda gaat aanschaffen, vertellen we in dit artikel.

Het verschil tussen een overkapping en een veranda

De termen worden vaak allebei gebruikt, maar het is toch een verschil! Een overkapping is een ruimte met een kap ter overdekking. De voorkant is bij een overkapping altijd open. De zijkanten kunnen dicht gemaakt worden, maar dit hoeft niet. Een veranda is eigenlijk ook een overkapping, maar een veranda heeft een houten vlonder (soms verhoogd) en heeft hout tussen de palen.

De voordelen van een veranda op een rij

Vaak wordt een overkapping in het verlengde van het huis geplaatst. Zo ‘vergroot’ je dus eigenlijk je woning, maar is er ook een directe verbinding met de tuin. Dit vinden veel mensen ook echt het prettigst aan een veranda of overkapping: je zit weliswaar droog en warm, maar hebt wel zicht op de tuin en bent lekker buiten. Realiseer je wel dat als je een overkapping of veranda plaatst, dat er altijd sprake is van wind. De voorzijde is namelijk open en daardoor heeft de wind altijd gedeeltelijk vrij spel.

  • Je kunt vaker buiten zitten.
  • Je kunt langer buiten zitten, de warmte blijft namelijk hangen.
  • Je hebt een extra schaduwplek.
  • Je hebt een plek waar je spullen droog kunt bewaren.

Voor je een veranda gaat kopen

#1 Bepaal de functie

Wat is de functie van de veranda? De functie bepaalt hoe groot de veranda/overkapping moet worden, maar bijvoorbeeld ook of je meerdere wanden gaat plaatsen.

#2 Het materiaal

Een veranda of overkapping wordt traditioneel gemaakt van hout. Het is ook mogelijk om hout te combineren met glazen wanden, stenen balken of cortonstalen balken. Ook is het mogelijk om een veranda van kunststof of aluminium te bestellen. Wees je wel bewust van het feit dat aluminium en kunststof minder duurzaam is. Daarnaast geeft hout of steen een meer ‘natuurlijke’ look.

#3 De vloer

Voor de vloer is wederom de functie van de veranda belangrijk. Als je het gebruikt om te relaxen (gewoon lekker een boek lezen bijvoorbeeld) dan kun je overwegen om vlonderplanken te gebruiken en hier een leuk kleedje op te leggen. Als je hier ook spullen zoals een grasmaaier wilt stallen, kan het praktischer zijn om er tegels neer te leggen. Daarnaast is natuurlijk de look belangrijk. Afhankelijk van de stijl van je tuin, kan bijvoorbeeld natuursteen of een betonvloer ook erg mooi zijn!

#4 De locatie

Bepaal waar je de overkapping wilt plaatsen en let hierbij goed op de beschikbare ruimte.

#5 De prijs

De prijs speelt natuurlijk een grote rol. Je kunt een overkapping laten plaatsen, maar om geld te besparen zou je ook kunnen overwegen om zelf een overkapping te bouwen. Tip: zoek goed uit of je een vergunning nodig hebt!

Woonmooier.nl
Logo