9 keer vensterbank decoratie en ideeën

Een vensterbank wordt over het algemeen gebruikt om decoratie in te plaatsen. Maar voor welke vensterbank decoratie ga je? Kies je voor rust, een landelijke uitstraling, industriële look of ben je op zoek naar vensterbank decoratie tegen inkijk? In dit artikel bieden we inspiratie en verschillende vensterbank ideeën.

Vensterbank vervangen

Tegenwoordig is het geen standaard gegeven meer, maar in de oudere huizen zitten over het algemeen vensterbanken. Van oudsher werd een vensterbank gebruikt om in te zitten zodat je het daglicht kon gebruiken om bijvoorbeeld te lezen. Het kan ook zijn dat je wel vensterbank hebt in huis, maar dat het een smalle vensterbank is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de vensterbank helemaal te vervangen voor een nieuwe, die wellicht beter bij de stijl en aankleding van jouw huis past. Het is niet altijd mogelijk om de oude vensterbank te verwijderen. Soms kan er dan bijvoorbeeld schade ontstaan aan de muur. Daarom is daar een oplossing voor bedacht: de overzet vensterbank. Deze vensterbanken zet je (zoals de naam al zegt) over de bestaande vensterbank heen. Er komt dus geen sloopwerk aan te pas, dat is handig!

Groen in huis

Planten in een  vensterbank doen het eigenlijk altijd goed. Je combineert daarmee namelijk buiten met binnen. Er zijn talloze variaties mogelijk voor groen in de vensterbank. Kies voor grote planten als vensterbank decoratie tegen inkijk. Een speels effect kun je creëren door gebruik te maken van verschillende hoogtes in potten en vazen. Creëer rust door een grote vaas met hoge planten zoals grote bloesemtakken. Vergeet niet goed te kijken hoe de zon op je huis valt. Niet alle planten kunnen namelijk tegen veel en vol zonlicht, terwijl andere planten daar juist van houden.

Eenvoud

Het is niet nodig om de hele vensterbank vol te zetten. Sterker nog, het geeft juist vaak een rommelig en onoverzichtelijk geheel. Vensterbank decoratie straalt juist meer rust uit als je gebruik maakt van clusters. De andere delen van de vensterbank laat je dan leeg. Symmetrie in de vensterbank is prima, maar anno 2020 zien we steeds meer dat asymmetrie juist ook erg leuk kan zijn.

Eyecatcher

Heb jij een groot raam? Dan kan het mooi zijn om een echte eyecatcher voor het raam te zetten. Voor het creëren van een echte eyecatcher is groot het juiste woord. Zoals hierboven al vermeld doen een grote plant of een grote vaas het vaak goed.

Kijk naar je interieur

Let goed op de stijl van je interieur, want het is van belang dat jouw vensterbank decoratie aansluit bij de rest van je woondecoratie. Voor een goede aansluiting kijk je niet alleen naar de stijl van je huis (landelijk, industrieel, modern et cetera) maar bijvoorbeeld ook naar de vormen en kleuren die je in je huis gebruikt. Bij een landelijke stijl past bijvoorbeeld robuust en hout, zoals deze houten krukjes voor in de vensterbank.

Meubels

De vensterbank wordt in sommige gevallen ook als meubel gebruikt. Zo biedt een brede vensterbank mogelijkheden om als bankje te dienen. Maar er zijn nog meer opties, zoals bijvoorbeeld deze bartafel. Praktisch als je over weinig ruimte beschikt!

Verlichting

Lantaarns en kaarsen zijn ook een veel gebruikte vensterbank decoratie. Ze geven al snel sfeer en gezelligheid. Gewone verlichting kan ook prima in de vensterbank. Soms geeft dit net het beetje sfeer aan een donker hoekje. Lampen in de vensterbank kunnen ook worden gebruikt om inbrekers af te schrikken als er niemand thuis is, of helpen bij huisdieren die alleen thuis zijn.

Maak gebruik van de seizoenen

Ben je iemand die houdt van verandering in huis? Maak dan gebruik van de seizoenen. Of je vensterbank decoratie aan op de feestdagen, met bijvoorbeeld paastakken, diverse spullen voor kerst in de vensterbank in de woonkamer of andere versiering gerelateerd aan de feestdagen en/of seizoenen.

Denk ook praktisch!

Vergeet niet om ook praktisch te denken. Heb je weinig daglicht in huis? Blokkeer het beetje licht wat in huis valt dan niet door er hoge planten neer te zetten, maar kies voor iets waar het licht gemakkelijk over of doorheen kan vallen. Heb je een smalle vensterbank of een andere reden waardoor je weinig met je vensterbank kunt? Staande decoratie is prima, maar denk ook eens aan iets om voor je raam te hangen. Hangende planten bijvoorbeeld geven toch groen en sfeer in huis, helpen tegen de inkijk en nemen weinig ruimte in beslag. En, wat soms ook wordt vergeten, vergeet er niet voor te zorgen dat je gordijnen nog goed en gemakkelijk dicht kunnen.

Woonmooier.nl
Logo