Een vegan interieur; hoe doe je dat?

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische levensstijl. Uit principe, maar ook vanwege de duurzaamheid. Veganisme draait tegenwoordig niet alleen meer om voeding, maar om de gehele levensstijl. In dit artikel geven we je tips voor een vegan interieur.

Wat is vegan precies?

wordt in de meeste gevallen doorgetrokken in voeding en kleding. Het is een levenswijze waarin men probeert om dierlijke producten te vermijden. Het gaat dan niet alleen om vlees, maar om alles wat uit een dier is voortgekomen (zoals eieren en honing) of wat dierlijke onderdelen bevat (zoals gelatine en leer). Over het algemeen wordt exploitatie van dieren (zoals proefdieren) ook afgekeurd.

Merken

Tegenwoordig zijn er meerdere merken die vegan meubels aanbieden. Let wel: niet alle producten die worden aangeboden als vegan zijn ook daadwerkelijk geheel vegan! Onderzoek dan ook goed van wat voor materiaal een product is gemaakt. Zo verkoopt Lanterfant meubels die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Wat dacht je van deze relaxte stoel met voetenbank? Gemaakt van vegan leer!

Leder

Leer is nog steeds een populair materiaal om meubels van te maken. Gelukkig zijn dezelfde meubels ook te koop in stof! Let wel: wol valt niet onder de categorie vegan. Wil je echt vegan? Ga dan op zoek naar stoffen meubels gemaakt van biologisch katoen. En, zoals hierboven al is benoemd, bestaat er ook imitatieleer. Je maakt je bank helemaal af met een heerlijke plaid van biologisch katoen, lekker voor de herfstdagen!

Wol

Wol valt ook onder de niet vegan materialen. Wat soms vergeten wordt, is dat ook angorawol niet vegan is. Angorawol wordt namelijk gemaakt van konijnenvacht. Tegenwoordig is er ook ‘fake fur’. Dit imitatiebont wordt niet gemaakt van wol en is dan ook vegan. Je hebt bijvoorbeeld kleedjes in allerlei leuke kleuren. Welke kleur past bij jouw interieur?

Dons

Dons is heerlijk warm en wordt veel gebruikt in onder andere hoofdkussens. Ook voor dons zijn alternatieven, zoals vezels of Lyocell. Deze producten zien we steeds meer terugkomen in meubilair en woonaccessoires. Ikea bijvoorbeeld, verkoopt complete sets voor je slaapkamer. Kijk eens naar een dekbedovertrek gemaakt van Lyocell en een deken gemaakt van vezels.

De vloer

Sommige laminaatsoorten bevatten dierlijke lijm. Een goed alternatief voor laminaat is een gewone houten vloer. Bamboe dient ook als een goed alternatief voor hout en laminaat. Het leuke aan zowel hout als bamboe is dat er veel accessoires zijn die van dit materiaal gemaakt zijn. Je kunt dus deze stijl gemakkelijk doortrekken in de rest van je huis.

Welke materialen vallen niet onder vegan?

Er zijn verschillende materialen die niet onder vegan vallen. Hier kun je dus gemakkelijk op letten bij het aanschaffen van je interieur! Hieronder nog een snelle geheugensteun met materialen die niet onder vegan vallen:

  • Wol en Angorawol. Een goed alternatief is Lyocell, wat gemaakt wordt van de eucalyptusboom. Lyocell is ook wel bekend onder de naam Tencel.
  • Dons
  • Leer
  • Zijde. Een goed alternatief is Triacetaat, wat gemaakt wordt van houtpulp.
  • Sommige verf. Sommige verf bevat namelijk melkeiwit.
  • Sommige laminaatsoorten

Woonmooier.nl
Logo