De urban jungle tuin; Wat is het en hoe kun je het zelf toepassen?

De urban jungle tuin is perfect voor de liefhebbers van de tropen. Groen, groener, groenst! Dat is het motto van de urban jungle, waarbij het de bedoeling is om de tropen naar je eigen tuin te halen. In dit artikel geven we tips en inspiratie voor de leukste urban jungle!

Wat is de urban jungle tuin?

In de urban jungle stijl draait alles om groen! In dit geval is less zeker niet more. More is more bij de urban jungle tuin. Zo veel mogelijk grote groene planten, zithoekjes van natuurlijke materialen en botanische prints. Dat is dé urban jungle tuin.

Planten

Voor de urban jungle tuin wil je natuurlijk wel planten aanschaffen die het goed doen in de tuin. Niet elke plant is geschikt voor de tuin, zeker niet de tropische planten in het Hollandse klimaat. Sommige planten zijn bovendien meer geschikt voor binnen als voor buiten.

Bananenboom

De bananenplant heeft grote bladeren, waardoor het gelijk een echte eyecatcher is. Bij de bananenboom is het wel belangrijk dat er voldoende zon is en de plant uit de wind staat. Een andere optie is de dwergbananenboom, die zoals zijn naam al doet verklappen een stuk kleiner wordt.

Varen

De varen is oorspronkelijk een tropische plant. Deze plant houdt namelijk van een hoge luchtvochtigheid. Gelukkig kunnen ze goed tegen kou, dus zijn ze ook zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat. Voor een varen is schaduw en vochtige ondergrond erg belangrijk. Het is dus goed om hier rekening mee te houden als je deze plant aanschaft. Kies je de juiste plant uit, dan blijft de plant tevens ook nog eens groen in de winter. Hiervoor is bijvoorbeeld de naaldvaren of eikvaren zeer geschikt. Wil je toch liever een varen die wel goed tegen de zon kan? Dan kun je denken aan de boomvaren. Deze varen groeit uit een stam en kan prima tegen direct zonlicht.

Palmboom

Wie aan tropen denkt, denkt aan palmbomen. Toch? Er zijn ook palmbomen die het binnen ons klimaat heel goed doen. De Chinese waaierpalm kan zelfs omgaan met temperaturen van maar liefst -15! Het is wel het best om een palmboom in de zon te plaatsen. De plant heeft bovendien vochtige en vruchtbare grond nodig. Verder is de boom lekker onderhoudsvrij! Heb je minder ruimte of wil je liever meerdere grotere planten? Dan kun je ook nog kijken naar de lage dwergpalm. Deze plant wordt namelijk een stuk kleiner en kun je prima in een pot houden.

Meubels

Zeker niet onbelangrijk zijn de meubels. Bij de urban jungle tuin passen meubels die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bamboe, hout of rotan.

Accessoires

Je maakt de tuin natuurlijk helemaal af met leuke accessoires. Wat dacht je van vrolijke lichtslingers of een stoer buitentapijt? Kussentjes met een botanische print maken je meubels af en gezellig.

Andere tips

  • Werk indien mogelijk in lagen. Zo lijkt het geheel voller.
  • Maak gebruik van spiegels voor de optische illusie.
  • Muurplanten zijn niet alleen leuk, ze hebben ook een isolerende werking en filteren gifstoffen uit de lucht. En wat dacht je van de Oost-Indische kers, die ook nog eens eetbaar is?
  • Indien je het hele jaar door wilt genieten, kies je voor planten die groen blijven zoals de Japanse mispel.

Woonmooier.nl
Logo