De zomer is bijna voorbij, maar jij hebt nog plannen om je tuin aan te pakken! Misschien heb je deze zomer wel flink wat inspiratie opgedaan en wil jij nu een tuinpad aanleggen. Een tuinpad is natuurlijk in veel gevallen handig. Daarnaast kunnen tuinpaden ook veel sfeer opleveren. Maar welk materiaal kies je? In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van verschillende materialen!
De voordelen van een tuinpad
Paden in de tuin hebben meerdere voordelen. Het geeft natuurlijk extra sfeer in de tuin. Daarnaast kun je een tuinpad ook gebruiken om bepaalde ‘kamers’ in je tuin te maken. Ook is het gewoon prettig dat je niet over zand of gras hoeft te lopen.
Waar let je op?
Allereerst kies je natuurlijk een tuinpad wat past bij de rest van de stijl in je tuin.
Daarnaast is het van belang om goed de maten op te meten. Wil je een breed tuinpad of juist smal? Wat is de totale lengte van het pad? De breedte van het pad is afhankelijk waar je het pad voor gebruikt. Dient het vooral als sier of als kaders voor kamers, dan kan het pad smal zijn (denk aan ongeveer 60 centimeter). Een pad wat je echt gebruikt om continu overheen te lopen, bijvoorbeeld van de achterdeur naar de tuin, wordt vaak wat breder gemaakt. Denk dan aan ongeveer 90 centimeter. Als je het pad ook gebruikt om met de fiets of kruiwagen over te gaan, kan het verstandig zijn om het pad nog wat breder te maken. Gemiddeld ligt de breedte van een tuinpad tussen de 80 en 120 centimeter.
Als je de maten weet, kun je op zoek gaan naar het materiaal voor je tuinpad. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, die elk een eigen voor- en nadeel hebben. Verschillende voorbeelden zijn onder andere: houtsnippers, split, klinkers, waaltjes, grind, boomschors of leisteen. Hieronder zullen we een aantal materialen voor jullie uitlichten.
De verschillende materialen
Niet alleen is de tuinstijl van belang. Het gaat natuurlijk ook om een stuk comfort. En het moet natuurlijk passend zijn voor je budget.
Klinkers
Heb jij een klassieke tuin? Klinkers zijn een goed type sierbestrating als je gaat voor een authentieke uitstraling. Het voordeel van klinkers is dat het dit in verhouding een goedkoop materiaal is. Daarnaast kun je met klinkers verschillende legpatronen maken. Een legpatroon wordt ook wel een legverband genoemd. Klinkers hebben weinig onderhoud nodig.
Er zijn twee soorten klinkers te onderscheiden: de betonklinkers en de kleiklinkers. Kleiklinkers zijn duurder dan betonklinkers, maar blijven langer mooi. Een betonklinker heeft namelijk alleen een gekleurde toplaag, terwijl een kleiklinker geheel gekleurd is. Betonklinkers hebben als voordeel dat er meer keuze in kleuren is. Kleiklinkers zijn poreuzer, waardoor er weer meer kans is op algenvorming.
Grind
Nog goedkoper dan klinkers, is grind. Grind is het meest goedkope materiaal en dit is direct ook het grootste voordeel. Daarnaast is grind in verschillende kleuren en maten te koop, waardoor je vast iets kunt vinden wat bij je tuin past. Maak gebruik van grindmatten. Deze speciale matten zorgen ervoor dat het grind zo goed mogelijk op de plek blijft liggen. Grind heeft weinig onderhoud nodig en is makkelijk te plaatsen. Wel moet je voor het plaatsen het pad uitgraven en borders aan de zijkanten plaatsen waar het grind tegenaan komt te liggen. Wil je minimaal onderhoud, dan is het ook verstandig om worteldoek onder het grind te leggen. Bedenk goed wat voor formaat grind je wilt. Zo is grof grind minder comfortabel om overheen te lopen dan fijn grind.
Tegels
Het fijne aan tegels is dat deze verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten.
Kies je voor een grote betontegel, dan oogt de tuin vaak optisch groter. Betontegels passen goed bij een moderne sfeer. Prettig is ook dat beton niet alleen sterk is, maar ook vorstbestendig.
Wil je graag een natuurlijke sfeer, dan kun je kiezen voor een natuurstenen tegel. Natuurstenen tegels passen mooi bij de moderne of landelijke tuin. Het voordeel van natuurstenen is dat er een ruime keuze is en dat dit type tegel lang mee gaat. Wel zijn ze wat duurder.
Een andere optie is een keramische tegel. Deze tegels gaan lang mee, behouden hun kleur en zijn onderhoudsvriendelijk. Wel is het van belang dat er een stabiele ondergrond is waar vocht goed kan wegtrekken. Het risico aan keramische tegels is namelijk dat ze gaan barsten.
Het voordeel van tegels algemeen is dat ze lang meegaan en stabiel zijn. Ook ziet het er strak uit. Binnen de soorten tegels is een groot prijsverschil. Als je tegels gebruikt voor een tuinpad, is het wel van belang dat je de grond uitgraaft en goed laat ophogen. Zo blijft je pad zo stabiel mogelijk, doordat het niet kan verzakken.
Houten tuinpad
Een natuurlijk tuinpad of natuurlijke uitstraling kun je goed bereiken met hout. Hout geeft namelijk een natuurlijk effect, zeker als er ook nog voldoende beplanting is. Binnen een houten tuinpad zijn verschillende mogelijkheden. Zo is het natuurlijk mogelijk om houten tegels te nemen (hierbij kun je denken aan vlonders). Ook is het mogelijk om een tuinpad met houtsnippers te maken.
Steeds populairder is boomschors. Boomschors gaat namelijk langer mee dan houtsnippers, doordat het minder snel verteert. Boomschors en houtsnippers zijn comfortabel om over te lopen. Met houten tegels (ipé, geïmpregneerd grenen et cetera), heb je het risico op algenvorming. Hierdoor kan het pad glad/glibberig worden. Houten tegels of planken vragen dan ook meer onderhoud dan houtsnippers of boomschors.
Stapstenen
Stapstenen zijn eigenlijk losse stenen die je her en der tussen je beplanting plaatst. Je tuin lijkt zo groter, doordat het lijkt alsof de stenen minder ruimte in beslag nemen. Als je kiest voor natuurtegels, krijg je tegels die verschillen van vorm en formaat. Hierdoor krijg je een natuurlijk en juist speels effect.