Tuin lenteklaar maken: 5 tips

Met de lente om de hoek is het hoog tijd om jouw tuin lenteklaar te maken. Na een lange herfst en winter kan jouw tuin ongetwijfeld wel een beetje hulp gebruiken om de rest van het komende jaar door te komen. In dit artikel geven we je een aantal tips die je eenvoudig kan toepassen om jouw tuin weer lenteklaar te maken.

Onkruid verwijderen

De eerste stap die men doorgaans onderneemt is het verwijderen van onkruid. Wie denkt dat al het onkruid hetzelfde is, komt bedrogen uit. Er bestaan namelijk verschillende soorten onkruid, bestaande uit eenjarig onkruid en vast onkruid. Beide onkruidsoorten moeten op verschillende wijze worden behandeld. Eenjarig onkruid is doorgaans vrij makkelijk te verwijderen met behulp van een schoffel. Vast onkruid verspreidt zich meestal via de wortels. Hierdoor is dit wat lastiger om goed te verwijderen. Om dit onkruid goed te verwijderen, moeten alle wortels ook worden verwijderd. 

Terras en tegels reinigen

Vaak een ondergeschoven kindje, maar niet onbelangrijk: de tegels in je tuin. Ze zijn niet altijd in zicht, doordat er een tafel of loungesets op staan. Maar het is belangrijk om ook de tegels van tijd tot tijd goed schoon te maken. Dit kan je doen met behulp van een hogedrukreiniger of met speciale reinigingsmiddelen. Hiermee spoel je de groene aanslag van de tegels af.

Bemesten van de tuin

Een goed onderhoud van de tuin begint bij de grond. Door je tuin aan het begin van de lente te bemesten zorg je voor een gezonde bodem voor planten en bloemen om te groeien. Het juiste mest in combinatie met een vruchtbare grond zorgt ervoor dat wortels goed kunnen groeien.

De tuin opruimen

Na een lange winter kan er veel (dood) blad in je tuin liggen. Belangrijk is om dit te verwijderen zodat nieuwe bloemen de kans krijgen om te groeien. Een hark, bezem en snoeischaar behoren altijd tot het gereedschap dat je in je tuin nodig zult hebben. Om dit georganiseerd te bewaren, kan je overwegen om een tuinkast aan te schaffen, waar je dit en meer geordend kan bewaren. 

Nieuwe bloemen en planten

Wanneer je tuin weer schoon, opgeruimd en voorzien is van nieuw mest, is het tijd om nieuwe bloemen en planten te kopen. Uiteraard zijn er tal van soorten bloemen en planten, sommige hebben meer onderhoud nodig dan andere. Kijk hierbij goed naar wat er bij jouw tuin past, afgaand op het aantal zonuren en de ondergrond van jouw tuin.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de lente en zomer en zal je tuin er weer prachtig bij liggen voor de ultieme ontspanning!

Woonmooier.nl
Logo