Zo maak je de tuin herfstproof

Brr… Het is weer kouder buiten en de bladeren verkleuren. Het is herfst! Tijd dus om je tuin voor te bereiden op de winter. In dit artikel geven we tips voor het herfstproof maken van je tuin.

Opbergen van de zomeritems

Alle typische zomeritems zoals tuingereedschap en de barbecue kan weer in de kast! Maak alles goed schoon voor je het opruimt. Zo hoef je in het voorjaar alleen het laagje stof eraf te blazen.

Tuinmeubilair

Sommige tuinmeubels zijn niet geschikt om het hele jaar buiten te laten staan. Weersomstandigheden zoals vorst en sneeuw kunnen namelijk makkelijk schade aanrichten. Als je liever niet je tuinset helemaal opbergt of hier geen ruimte voor hebt, kun je er ook altijd nog voor kiezen om een beschermhoes over de tuinmeubels te doen. Wil je echt goede beschermhoezen, dan ga je op zoek naar hoezen die ademen. De buitenkant is dan waterafstotend, maar de binnenkant zorgt ervoor dat er geen condens achterblijft. Je meubels zijn dus zo optimaal beschermd. Als je een overkapping of veranda hebt, dan kun je ook het tuinmeubilair onder de veranda plaatsen. Je beschermd het meubilair dan ook tegen de ergste weersinvloeden. Let op: sommige tuinmeubels zijn wél geschikt om buiten te blijven staan!

Tuinieren

Moestuin

Ook in de winter kun je een moestuintje maken! Er zijn geschikte wintergroenten zoals andijvie, spinazie en tuinkers.

Gras

In de herfst is het verstandig om de grond zo veel mogelijk vrij te maken van blad. Het gras en de planten die onder de bladeren zitten krijgen anders te weinig licht en vocht. Wil je beschutting maken voor dieren? Dan kun je enkele hoopjes met blad maken. Daar zijn vogels, egels en insecten blij mee! In deze ‘troep’ kunnen ze namelijk voedsel en beschutting vinden. Maai de laatste keer het gras op ongeveer 5 centimeter hoogte. Wil je het gazon vernieuwen, dan is het najaar het beste moment om graszaad te zaaien.

Vaste planten knippen

Vaste planten snoei je nog eenmaal helemaal kaal. Probeer oude takken zo ver mogelijk terug te knippen, dat zorgt voor een betere groei. Als je dit doet voordat het echt kouder wordt, zorg je ervoor dat de ‘snijwonden’ van de planten nog kunnen herstellen. Bij haagplanten is het goed om de bovenkant open te laten zodat de plant niet gaat rotten.

Planten en verplanten

De herfst is het beste moment om te gaan planten en verplanten. Bij het planten is de grond namelijk nog warm genoeg om de wortels van de plant goed te laten groeien. Denk bij het planten ook aan de voorjaarsbloembollen, zoals tulpen en krokussen. Haal ook voor de eerste vorst de planten die niet tegen kou kunnen naar binnen. Kan dit niet? Probeer ze dan op een beschutte plek te zetten. Er zijn ook speciale ‘dekens’ voor planten die niet van de kou houden. Wil je graag nog wat kleur in de tuin? Ga dan voor najaar- of winterbloeiers. Voorbeelden zijn viooltjes en chrysanten.

Herfstdecoratie

Met wat planten uit je tuin kun je ook leuke herfstdecoratie maken voor buiten. Zo maak je een leuke decoratie van pompoenen en herfstbladeren! Hier lees je meer over herfstdecoratie voor je huis.

Woonmooier.nl
Logo