Tips voor verlichting in je badkamer

In de badkamer wil je ontspannen douchen, maar je wilt er ook in het volle licht aan je uiterlijk verzorging werken. Je haar stylen, je baard trimmen, make-up doen, je hebt er veel licht bij nodig. Licht dat je kunt missen als je lekker wilt relaxen. Hoe leg je je badkamerverlichting zo aan dat je altijd de juiste lichtsterkte hebt voor waar je op dat moment behoefte aan hebt? Dit artikel geeft een paar belangrijke tips prijs over licht in de badkamer.

Indirect licht van spots

Het is niet nodig om de hele badkamer fel in het licht te zetten. Om een ontspannen sfeer te creëren gebruik je inbouwspots die op de muren zijn gericht. Dit is indirect licht dat voldoende sterk is om je te wassen en af te drogen. Ledverlichting uit inbouwspots zijn hier de meest voor de hand liggende keuze. Een lichtsterkte van 1000 tot 3000 Lumen is voldoende. Het is natuurlijk handig als het licht met een dimschakelaar is te regelen. Er zijn immers ook momenten dat je meer licht nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken of als je een boek wilt lezen in bad.

Direct licht met een heldere kleur

Met name voor de spiegel heb je echter wel helder licht nodig. Daar voldoen inbouwspots over het algemeen niet. Dit is immers de plaats waar je je scheert of je make-up doet. Het is aan te raden om hier een lichtpunt te hebben dat je ter plaatse kunt bedienen. Denk aan een badkamerspiegel met verlichting. Zolang je onder de douche staat of in bad zit, heb je het heldere licht voor de spiegel niet nodig en laat je het uitstaan. Maar zodra je zorg aan je uiterlijk gaat besteden om goed voor de dag te komen, wil je het beste zicht mogelijk hebben. Je wilt geen haartje over het hoofd zien bij het scheren. En als je je opmaakt, komt het ook op de kleinste details aan. Daarvoor knip je dan het heldere licht boven de spiegel aan.

Let op de veiligheid

De badkamer is een vochtige ruimte en iedereen weet dat vocht en elektriciteit gezworen vijanden zijn. Je wilt niet de kans lopen dat je tijdens het douchen of badderen zelf licht gaat geven. Daarom is het belangrijk aandacht te geven aan de veiligheid van je badkamerverlichting. Iedere lamp of spot heeft een bepaalde beschermingsgraad, weergegeven in de IP-waarde. In de douche heb je een hogere IP-waarde nodig (IP65) dan in het plafond (IP44). Als je badkamerverlichting gaat aanschaffen, is het slim om je hier goed over te laten adviseren. Hetzelfde geldt voor stopcontacten en dimmers.

Natuurlijk licht voor je badkamer

Als het buiten donker is, kun je uiteraard niet zonder verlichting. Maar overdag wil je gebruik maken van het daglicht. In sommige badkamer loop je het gevaar bespied te worden door bovenburen. Het is daarom zaak een lichtkoepel te kiezen die voldoende licht doorlaat maar ongewenste blikken buitensluit. Daarnaast is een lichtkoepel boven een badkamer een buitenkansje voor inbrekers. Tenzij je de juiste keuze maakt. Een lichtkoepel koop je met of zonder dakopstand. Ze hebben vaak inbraak werende doppen. Opalen koepels zijn ondoorzichtig. Helaas betekent dat ook dat ze aanmerkelijk minder licht doorlaten. Badkamerverlichting is de hele dag van belang want daglicht komt slechts mondjesmaat binnen.

Woonmooier.nl
Logo