Tips voor een toekomstbestendige woning

Het huis toekomstbestendig maken, maar tegelijkertijd niets afdoen aan de uitstraling van je woning. Dat kan! Eenvoudige aanpassingen, die nauwelijks opvallen, kunnen een groot verschil maken. Is er meer nodig, bijvoorbeeld een traplift? Dan nog hoeft dat geen afbreuk te doen aan jullie met zorg samengestelde interieur.

Verhuizen? Nee liever niet. Vrijwel iedereen is gehecht aan zijn of haar woning. Het is de plek waar onze dierbaarste herinneringen liggen. Het liefst blijven we zo lang mogelijk thuis wonen, ook als het fysiek minder wordt. Wacht dat moment niet af: als je de wens hebt om zo lang als mogelijk thuis te blijven wonen, maak dan op tijd een begin met het toekomstbestendig maken van jouw geliefde stek. Hoe maak je je huis geschikt voor  de toekomst? Relatief eenvoudige aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Op de website van de Rijksoverheid staan de belangrijkste tips opgesomd. Enkele tips voor een veilig huis:

  • Zorg zowel binnen als buiten voor goede verlichting. Dat voorkomt valpartijen. Wellicht is het verstandig om te kiezen voor verlichting met een bewegingssensor, zeker buiten. Zo brandt er altijd licht als je in die donkere tuin bent.
  • Al eens aan een inductiekookplaat gedacht? Zuinig en veilig. Zorg daarnaast dat alles in de keuken goed bereikbaar is. Laat eventueel kastjes verplaatsen.
  • Antislip-maatregelen in de badkamer en toiletten zijn voor iedereen verstandig, maar zeker voor wie wat ouder wordt. Er zijn antislip-matten in alle denkbare kleuren. Die superveilige handgrepen zijn waarschijnlijk te koop in exact dezelfde kleur als de tegels.
  • Gaat lopen steeds moeizamer, zeker de trap op- en af? Een traplift biedt uitkomst. Met een traplift, al dan niet in combinatie met een rolstoel / rollator, behoud je voor een aanzienlijk deel je zelfstandigheid.

Passend bij interieur
Maar hoe zorg je ervoor dat de aanpassingen niet ten koste gaan van de uitstraling van jullie prachtige woning? Neem dan het voorbeeld van een traplift. Dat zijn al lang niet meer die lelijke, kolossale gevaartes van vroeger. De traplift van nu gaat zo veel mogelijk op in het interieur. Veel modellen zijn in diverse kleuren te krijgen. Vind je duurzaamheid belangrijk? Veel trapliften zijn ook tweedehands te koop. Niet alleen goed voor het milieu, ook een aantrekkelijke optie voor de portemonnee. Een tweedehands traplift voldoet aan dezelfde strenge veiligheidseisen als een nieuw exemplaar.

Woonmooier.nl
Logo