Tips voor de aanschaf van badkamertegels

Ben jij toe aan een nieuwe badkamer? Of wil jij je badkamer renoveren? In dit artikel geven we je tips en tricks voor het aanschaffen van nieuwe badkamertegels.

Waar let je op als je tegels gaat kopen?

Badkamertegels kopen kan lastig zijn. Er zijn verschillende soorten tegels. In de badkamer worden Keramische tegels het meest gebruikt. Ze zijn stevig, kunnen goed tegen vocht en zijn gemakkelijk schoon te maken. Ook zijn deze tegels te verkrijgen in verschillende uitvoeringen.  

Gerectificeerd of niet?

Tegels die gerectificeerd zijn, zijn na het bakken haaks geslepen. Alle tegels hebben hierdoor dezelfde maat. Bij deze tegels gebruik je vaak een voeg van 2 mm. Het smal voegen zorgt voor een strakke uitstraling. Of tegels gerectificeerd zijn, kun je zien aan de afkorting REC, RETT of RTT. Bij gerectificeerde tegels is het van belang dat de vloer helemaal vlak is. Bij dit type tegel zijn hoogteverschillen namelijk goed zichtbaar. Niet gerectificeerde tegels worden niet geslepen en zijn daardoor rond afgewerkt. Bij dit type tegel voeg je met een bredere voeg van minimaal 3 mm. Het valt hierdoor niet echt op dat de tegels niet gelijk zijn. Dit type tegel geeft juist een meer klassieke uitstraling.

De R waarde

De R-waarde is de antislipwaarde of stroefheid. Dit kun je zien aan de R, met een cijfer erachter. Voor een badkamer gebruik je een R10 tegel met een hogere antislip.

De PEI waarde

De PEI waarde geeft aan wat de slijtvastheid van een tegel is. De PEI waarde (Porcelaine Enamel Institute) loopt van schaal 1 tot schaal 5. Voor de badkamer is een PEI 2 geschikt, want dit type tegel is geschikt voor zachte schoenen en rustig gebruik.

De hoeveelheid

Controleer altijd dat je de juiste hoeveelheid tegels nodig hebt. Het is verstandig om 10% extra (5% bij ruimtes kleiner dan 4 m2 te kopen, in verband met het snijverlies. Soms kan het ook prettig zijn om een paar tegels extra te hebben, bijvoorbeeld als er later tegels beschadigen. Het kan dan namelijk moeilijk zijn om precies dezelfde tegel of dezelfde kleur te vinden. Per productie kan er namelijk een afwijking zijn. Deze productie is een shade.

Eerste of tweede keus

Tegels worden ook aangeduid met eerste of tweede keuze en soms met derde of commerciële keuze. Een eerste keus tegel heeft een minimale afwijking van afmeting en kleur. De tweede keus tegels hebben meer afwijkingen hierin. Wel is dit afhankelijk van het type tegel of de producent.

Meer tips

De juiste voorstrijk

Als er al andere tegels liggen en je wilt over deze tegels heen leggen, dan is het van belang dat je voorstrijkmiddel gebruikt voor niet-zuigende ondergrond. Gebruik je dit niet, dan is er een grote kans dat de tegels niet goed vast blijven zitten. Het is natuurlijk ook van belang dat de andere tegels vlak zijn.

De kleur voeg

Door te kiezen voor een donkere kleur voeg, valt vuil minder op. In een badkamer kunnen de voegen al snel vuil worden, onder andere door vocht.

Op zoek naar meer tips voor de perfecte badkamer? Kijk dan eens hier.

Woonmooier.nl
Logo