Tips en verzorging van je loungeset in de winter

In de lente, zomer en een groot deel van de herfst is je loungeset je beste vriend in de tuin. Of je nu beschikt over een patio, een veranda of een ruim terras. Lekker genieten in het zonnetje, ‘s avonds eten in de tuin, gezellig borrelen met vrienden en ‘s avonds met een drankje genieten bij een gezellig vuurtje. Je wilt dit volgend seizoen en de seizoenen daarop weer kunnen doen. Daarom is het van belang om je loungeset mooi te houden en deze goed te verzorgen. Maar hoe doe je dit? Deze tips gaan ervoor zorgen dat je loungeset de winter overleeft en lang mooi blijft.

1. Haal je set indien mogelijk weg in de winter

Beschik je over de mogelijkheid om je loungeset ‘s winters op te bergen? Doe dit dan ook. Berg hem op op een droge plek. Kou is niet zo erg, maar vocht is voor je loungeset zijn grootste tegenstander. Indien je over een tuinhuisje beschikt, is het verstandig om in de winter de loungeset daar op te slaan. Het is mooi als deze in zijn geheel erin past, maar ook als je wat moet demonteren, is dit alsnog de moeite waard. Hij blijft immers een paar maanden binnen staan. Mocht je jouw set eenvoudig kunnen demonteren en mocht deze niet al te zwaar zijn, dan kun je hem ook elders opslaan, zoals in de garage of op zolder.

2. Investeer altijd in een goede loungeset

Zoals bij alles geldt ook bij een loungeset: investeren in kwaliteit loont. Ga je tuinmeubelen kopen, dan is het verstandig om niet op kwaliteit te beknibbelen. Ook al zijn de meubels wat duurder; op termijn zullen ze hun investering terugverdienen omdat meubels van goede materialen nu eenmaal langer mooi blijven.

3. Haal kussens na gebruik altijd naar binnen

Het zijn niet alleen je meubels zelf die slijten of die minder kunnen worden: bij menig loungeset zijn de kussens het kwetsbaarst. Kussens houden over het algemeen niet van vocht. Laat je ze ‘s nachts buiten liggen, dan kunnen ze verkleuren. Ook kan het vocht zorgen voor vieze plekken en schimmelvorming.

Haal je kussens dus naar binnen zodra je zelf ook naar binnen gaat. Opslaan in een tuinhuisje is wederom een prima oplossing. Het is ook raadzaam om kussens te bewaren in opbergzakken. Op die manier weet je zeker dat ze mooi blijven.

4. Reinig je kussens voordat je de winter in gaat

Wanneer je je loungeset (bijna) dagelijks gebruikt, is het misschien lastig om eventuele kussenhoezen goed te wassen. Probeer dit echter wel met enige regelmaat te doen. Gaat je loungeset de winter in, zorg er dan eerst voor dat je de kussens goed wast voordat je ze opslaat. Op die manier krijgt vuil geen kans om je kussens aan te tasten in de maanden die gaan volgen.

5. Kun je jouw loungeset niet opslaan? Dek hem af

Niet iedereen is in de gelegenheid om zijn/haar loungeset op te slaan. Heb je geen plek om je set op te slaan, of is deze te groot en/of zwaar om te demonteren? Zorg er dan voor dat je hem goed schoonmaakt en vervolgens afdekt met een goed afdekzeil. Dit beschermt je loungeset gedurende de winter tegen vuil en de elementen.

De jaarlijkse onderhoudsbeurt

Om je loungeset in algemene zin mooi te houden, kun je – zeker bij een houten exemplaar – een jaarlijkse onderhoudsbeurt uitvoeren. Even een nieuwe laag lak of beits eroverheen doet wonderen en verlengt de levensduur.

Woonmooier.nl
Logo