Tips voor het schilderen van je woning

In het voorjaar is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Dat niet alleen, veel mensen nemen ook de tijd om het huis weer tip top in orde te maken. Een likje verf doet vaak wonderen voor je woning! In dit artikel geven we tips en tricks voor het schilderen van je woning.

Zelf doen of laten doen?

Je kunt de klus natuurlijk ook uit besteden. Heb jij een schilder nodig? Op deze site kun je zelf je opdracht bepalen. En ook nog eens lekker dichtbij huis, zo is een schilder uit Zwolle bijvoorbeeld zo gevonden. Toch liever zelf doen? Lees dan snel verder!

#1 Kleuren kiezen

De juiste kleuren in je woning bepalen de sfeer en werken mee in de optische illusie. Zo laten lichte kleuren je woning groter lijken dan deze daadwerkelijk is. Andersom zorgen donkere kleuren ervoor dat je woning kleiner lijkt. Let ook op de juiste balans tussen zogenoemde warme en koude kleuren. Kijk eens hier voor meer informatie over het kiezen van de juiste kleur.

#2 De juiste materialen

Verf

Goede merken verf zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar zorgen er ook voor dat het langer mooi blijft. Controleer altijd of je de juiste verf voor de juiste ondergrond hebt (bijvoorbeeld gepleisterde muren of beton). Ook is het van belang om te kiezen voor een verf die bij je past. Een matte verf geeft bijvoorbeeld een warme uitstraling, terwijl een glanzende verf meer diepte creëert.

Kwasten

Kies ook de juiste kwasten. Een groot oppervlakte zoals een grote muur is het makkelijkst om met een roller te doen. De afwerking van de randen kun je beter met een kwast doen.

#3 Temperatuur regelen

Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden zal de verf het meest optimaal drogen. Bij een lagere temperatuur (onder de 10 graden) heeft de verf een langere droogtijd nodig. Bij een temperatuur hoger dan 25 graden droogt de verf vaak te snel.

#4 Voorbereiden

Ruimte voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk! Om goed aan de slag te kunnen is het van belang dat je de ruimte waar je gaat schilderen zo leeg mogelijk maakt. Probeer de meubels weg te halen of dek ze af (het liefst in het midden van de kamer, zodat je ruimte hebt om er omheen te werken).

Afplakken

Nadat je de ruimte hebt leeggehaald, kun je beginnen met het afplakken. Afplakken zorgt ervoor dat je geen verf op plekken krijgt waar je dat niet wilt. De deurlijsten, kozijnen en plinten kun je dus het beste afplakken. Gebruik hiervoor schilder tape. Wil je geen verfspatten op de grond? Leg dan oude kranten, karton of een oud laken op de vloer.

Schoonmaken

Maak de oppervlakten die je wilt gaan verven goed schoon met water. Zorg er ook voor dat er geen stof in de ruimte is; even goed stofzuigen dus!

#5 Primen

Wil je een leuke kleur in huis? Het beste resultaat behaal je als je eerst een primer aanbrengt.

#6 Aan de slag!

Je hebt alle voorbereidingen gedaan en kunt nu lekker gaan verven! Tip: verwijder schildertape voordat de verf helemaal droog is voor het beste resultaat.

Meer tips over het behalen van de beste resultaten kun je hier lezen.

Woonmooier.nl
Logo