Tips om op te ruimen

Je huis organiseren is heel fijn. Door spullen op te ruimen en een plekje te geven heb je meer rust in je hoofd. Want dat is bewezen! Je hebt een betere focus en het is beter voor je psyche als je in een opgeruimd huis leeft. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je huis écht goed opruimen? En hoe hou je het dan opgeruimd.. We geven je een aantal algemene tips. En je leest hoe je de zogenaamde knelpunt in huis aanpakt.

Gooi weg en sorteer

Allereerst, zorg ervoor dat je dingen weggooit die je niet gaat gebruiken. Ook als je dingen al jaren hebt bewaard voor die ene keer dat je het nodig zal hebben. Want wedden dat je die nog steeds niet gebruikt hebt? Door dingen weg te gooien weet je precies wat je overhoudt waar je ruimte voor moet bedenken.

Dit kan je nog beter inschatten door vervolgens je spullen te sorteren. Leg wat bij elkaar hoort, bij elkaar. Kleding bij kleding, schoenen bij schoenen en keukengerei in de keukenla et cetera. Dan weet je waar je het zoeken moet als je het nodig hebt!

Koop opbergruimte

En dan hebben we het niet over een heel dure kast. Je kan namelijk opbergers kopen die je onder de bank kan bewaren. Of in een hok ergens. Gebruik je de opgeruimde spullen echt bijna nooit? Berg deze dan op op zolder of in de schuur. Door een paar dozen of plastic bakken te kopen, kan je ontzettend veel spullen kwijt. Zorg ervoor dat je alles labelt zodat je het snel terug kan vinden. Maak desnoods een paar planken op zolder om alles op te zetten. Opbergers staan vrij netjes gelukkig!

Opbergen voor de boekwurm

Heb je erg veel boeken? Dan kan je ervoor kiezen om een aantal extra planken op te hangen. Zo hoef je die geliefde boeken niet weg te doen en krijgen ze een mooi plekje. Het kan zelfs wat ruimer ogen als je planken ophangt. Doe die net iets hoger en je plafond lijkt hoger!

Zo houd je je kledingkast netjes

Zorg dat je je winterkleding uit de kledingkast haalt en op zolder legt. Haal je zomerkleding naar beneden en kijk daar ook met een kritische blik naar. Dit heeft ook weer te maken met het sorteren van spullen. Want waarom zou je winterkleding in de zomer in je kast hebben hangen? Hou het overzichtelijk voor jezelf en maak hier onderscheid in!

De keuken, een hele verzameling

De keuken is zo’n plek waar erg veel spullen samenkomen. Het zou alleen voor koken gebruikt moeten worden. Maar er staat misschien wel een zak voor het glas, het oud papier en of plastic. Of je legt de post op het aanrecht bij binnenkomst. Er is altijd wel iets in de keuken wat er niet hoort.

Probeer tijdens het opruimen sowieso de kastjes zo goed mogelijk te verdelen, dat scheelt al veel. Wat je kan doen om de andere rommel te bestrijden is om eenmaal per week alles op de juiste plek te leggen. Of doe dit even elke avond. Zo blijft de keuken de plek om te koken en niet de verzamelplek voor allerlei troepjes! Of hang een magneetbord of prikbord op. Dan kan je de kalender, foto’s en post daar ophangen.

Woonmooier.nl
Logo