Tips om meer licht in huis te creëren

Ben jij op zoek naar de beste tips om een donkere woonkamer lichter te maken? In dit artikel geven we tips over hoe je meer licht in huis kunt creëren. De reden hiervoor kan verschillend zijn. De één heeft een donkere interieurstijl, de ander heeft weinig ramen en weer de ander heeft een kleine woonkamer waardoor het al snel donkerder lijkt. In dit artikel nemen we een aantal tips met je door.

Daglichtlampen

Daglichtlampen zijn lampen die natuurlijk daglicht probeert na te bootsen. Ze staan ook wel bekend als lichttherapielampen. Deze lampen worden ook gebruikt voor mensen die veel last hebben (gezondheidsklachten ervaren) van onder andere de donkere wintermaanden. Het nadeel aan deze lampen is dat de lampen wel een stuk duurder zijn dan gewone lampen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de HUE lampen van Philips. Deze lampen zijn dimbaar en kun je instellen op verschillende standen, waaronder de daglichtstand.

Gebruik lichte kleuren

Lichte kleuren weerkaatsen het daglicht. Zo lijkt je woonkamer dus een stuk meer daglicht te vangen als je lichte kleuren gebruikt en lichte meubels in huis hebt. Denk aan witte of lichte muren, kozijnen of de vloer.

Lichtkoepel

Nog een prettige maar wederom niet goedkope oplossing is het plaatsen van een lichtkoepel. Een lichtkoepel is eigenlijk ook een raam, wat daglicht door kan laten. In de meeste gevallen worden ze op een plat dak geplaatst, maar tegenwoordig zijn er ook lichtkoepels die je op een schuin dak kunt plaatsen. Lichtkoepels komen in verschillende vormen, van enkelwandig of dubbelwandig tot elektrisch of niet. Genoeg keuze dus en zeker interessant om je eens in te verdiepen. Ondanks dat het namelijk niet goedkoop is, is het ook geen dure optie.

Laat je ramen vrij en onbegroeid

Een andere tip is om niet te veel decoratie te plaatsen voor je ramen. Als je een raam zo vrij mogelijk laat, is er meer ruimte voor het daglicht. Denk trouwens niet alleen aan de decoratie voor je ramen en/of op je vensterbank, maar ook aan hoog meubilair. Hoge stoelen of kasten voor een raam houden het daglicht ook tegen. Let ook op de begroeiing aan de buitenzijde van je ramen. Hoge begroeiing houdt net als hoge meubels ook het daglicht tegen. Zorg ervoor dat je grote planten voor je ramen regelmatig snoeit.

Maak gebruik van spiegels

Net als lichte kleuren zorgen spiegels ook voor een weerkaatsing van het licht. Daarnaast zorgt een spiegel er ook nog eens voor dat een ruimte groter lijkt. Het grootste effect krijg je door een spiegel direct tegenover een raam te plaatsen.

De juiste gordijnen

Hecht je waarde aan je privacy en heb je geen zin in pottenkijkers? Heb je daarom wellicht vaak de gordijnen dicht? Of misschien wel om een andere reden, want gordijnen zorgen ook voor een warm gevoel in huis. Wat de reden ook is, als je gordijnen wilt waarbij je voldoende daglicht in huis kunt houden, kun je kiezen voor lichtdoorlatende gordijnen. Deze gordijnen worden ook wel inbetween gordijnen genoemd. In dit artikel vertel ik er meer over.

Woonmooier.nl
Logo