Met een interieur is het eigenlijk net als met je garderobe. Af en toe wil je de inrichting wat aanpassen en soms zelfs helemaal vervangen. Dan kies je bijvoorbeeld eens voor een klassieke inrichting in plaats van strak en modern. Voor kleding hebben de meeste mensen wel een budget gereserveerd in het totaal van privé-uitgaven, maar voor het herinrichten van de woning vaak niet. Hoe ga je daar dan het beste mee om? Hieronder staan wat tips.
1. Bekijk wat je kan uitgeven
Voordat je plannen gaat maken om een nieuwe huisinrichting aan te schaffen, is het gewoon praktisch om op een rijtje te zetten wat je beschikbaar hebt en wat je elders kan financieren. Dat is een logischer begin dan eerst zaken uitzoeken en dan pas kijken of je het kan betalen. Het voorkomt teleurstellingen.
2. Heb je spaargeld beschikbaar?
Momenteel levert spaargeld praktisch geen enkele rente op. Dat betekent ook dat je geen rendement mist als je het gebruikt om een nieuwe inrichting te financieren. Let op: waarschijnlijk heb jij met een doel gespaard, hoe zit het daarmee en kan je ook geld lenen als je onverwacht later een tegenvaller mocht hebben? Spaargeld biedt ook zekerheid, geef het niet zo maar uit. Kijk eerst op de vergelijkingssite Geld.nl voor jouw leencapaciteit
3. Is een iemand die jou het geld graag leent.
Geld lenen van familie, vrienden of kennissen is alleen verstandig als je zeker weet dat het geen problemen in de relatie oplevert. Omdat de rente tegenwoordig zo laag is, zijn er natuurlijk ook mensen in jouw omgeving die wel iets meer rente willen ontvangen. Dat kan uiteraard ook door een particuliere lening te verstrekken aan jou voor de inrichting. Zorg dan altijd dat de voorwaarden zakelijk en realistisch zijn en zet de relatie nooit onder druk. Zorg voor alternatieven als deze optie in een ‘nee’ eindigt.
4. Persoonlijke lening
Dit is de meest gebruikelijke manier om geld te lenen voor een grote uitgave, zoals een nieuwe inrichting. In het algemeen moet je de lening maandelijks aflossen met een vast bedrag en wordt ook de rente bij het afsluiten vastgelegd. De keuze in leningverstrekkers is enorm. Vergelijkingssite Geld.nl geeft je een overzichtelijke lijst van partijen die het meest geschikt zijn in jouw persoonlijke situatie. Ga derhalve niet meteen naar je eigen bankier, want er zijn grote verschillen want ook de prijs van geld is niet overal hetzelfde. Kies voor een vertrouwde partij.
5. Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is in principe altijd beschikbaar tot het bedrag dat jij hebt afgesproken. Met betrekking tot aflossen worden er ook afspraken gemaakt, maar die zijn flexibeler dan bij een persoonlijke lening. Voor die luxe betaal je uiteraard wel extra. De rente op een doorlopend krediet is meestal variabel en relatief hoog.
6.Flitskrediet
Er zijn ook partijen die jou geld willen lenen voor een zeer korte periode, bijvoorbeeld 30 dagen. Meestal gaat het dan om relatief kleine bedragen en is de rente erg hoog. Deze zijn eigenlijk met name geschikt voor een korte overbruggingsperiode tot je echte lening ingaat.