Handige tips bij het aanschaffen van een douchegoot

Als je van plan bent om een douchegoot aan te schaffen, zul je snel ontdekken dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Douchegoten zijn immers verkrijgbaar in zeer veel designs en maten. Uitstraling en functionaliteit zijn de belangrijkste criteria die een rol spelen bij het maken van je keuze. In dit artikel delen we een paar handige tips met je die je zeker zullen helpen bij het maken van een goede keuze bij het aanschaffen van een douchegoot.

Wanneer kies je voor een douchegoot?

Een douchegoot is een langwerpig systeem om het douchewater op een effectieve manier af te voeren. Dit systeem kan gezien worden als de moderne uitvoering van het doucheputje. Een gemiddelde douchegoot heeft een lengte die tussen de 60 en 90 cm ligt Hiermee is dit een uitstekende oplossing voor een wat ruimer vormgegeven douchegelegenheid. Daarnaast zorg je met een douchegoot voor een gelijkvloerse constructie, hiermee voorkom je de kans op bezeren of het stoten, wat je bij een doucheputje wel kunt hebben.

Een ander belangrijk voordeel van een douchegoot is dat deze toepassing een geringe inbouwdiepte heeft. Je kunt douchegoten dus plaatsen in zowel een gerenoveerde oude badkamer als in een sanitaire voorziening in een nieuwbouwproject.

De keuze voor de afwerking van de vloer heeft wel betrekking op welke douchegoot je kiest. Je hebt hierin drie keuzemogelijkheden:

  • Douchegoot zonder flens, dus rand eromheen. Een keuze die je kunt maken als je een beton- of gietvloer hebt.
  • Douchegoot met vloerflens, dus met rand eromheen waarop je de badkamertegels kunt plaatsen.
  • Douchegoot met muurflens, dus met opstaande rand eromheen waarop je de wandtegels kunt plaatsen. Deze douchegoot kun je strak tegen je muur plaatsen.

Verschillende soorten douchegoten

Zoals je begrijpt zijn er verschillende soorten douchegoten verkrijgbaar. Door de verschillende keuzemogelijkheden op een rijtje te zetten, kun je voor jezelf een beeld schetsen wat voor soort douchegoot jouw voorkeur heeft. Uiteraard begint het keuzetraject met het bepalen van de afmetingen. Douchegoten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen beginnend bij 20 cm. De maat van de doucheruimte zal hierin bepalend zijn.

De meeste douchegoten zijn langwerpig maar er zijn ook andere keuzes te maken in dit opzicht. Er zijn immers ook douchegoten verkrijgbaar in vorm van een halve cirkel of je kunt een keuze maken voor een trapezium douchegoot.

Verschillende stijlen in douchegoten

De moeilijkste keuze bij het aanschaffen van een douchegoot zal betrekking hebben op de stijl. De verschillende stijlen zorgen voor een andere uitstraling van de doucheruimte. Douchegoten met een sleufrooster worden gezien als de standaard keuze op dit gebied. Deze goot heeft een iets drukkere uitstraling maar is wel de meest praktische keuze. Het voordeel is dat je dit rooster heel eenvoudig (eventueel met een speciale sleutel) kunt oplichten om bij de losse inzet sifon te kunnen komen.

Bij dit laatste punt moet er een afweging gemaakt worden op gebied van uitstraling en functionaliteit. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een gesloten rooster dat geen gaten en sleuven heeft. Het water wordt in dit geval via de zijkanten van het rooster afgevoerd. Als je kiest voor een tegelrooster wordt je douchegoot helemaal in de vloer weggewerkt en kun je deze afwatering vrijwel geheel uit het zicht ontnemen. Je doet met een betegelde douchegoot geen enkele inbreuk aan de uitstraling van de douche alleen is deze keuze net iets minder praktisch. De keuze is aan jou!

Woonmooier.nl
Logo