Thuis werken of toch beter een kantoor huren?

Uiteraard is het ten deze een zeer persoonlijke keuze om thuis te werken of toch een kantoor te huren. Het hangt immers af van de mogelijkheden die je thuis hebt om op een comfortabele manier te kunnen werken. Is er voldoende ruimte en is het er rustig genoeg om je aandacht voldoende bij het werk te kunnen houden? Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een dakkapel. Daarnaast is een goede werkplek zeker van belang.

Als we over thuiswerken spreken, gaat het meestal over kantoorwerkzaamheden. De computer heeft het veel eenvoudiger gemaakt om thuis allerlei administratieve klussen te doen en ook zaken als het schrijven van teksten is daar zonder problemen mogelijk. Een goede kantoorinrichting is dan wel verstandig voor je gezondheid. Als je veel zittend werk doet, is een juiste werkhouding erg belangrijk. Denk hierbij aan een stoel en een bureau op de goede hoogte. Er is zoveel keus in kantoorinrichting dat het geen enkel probleem is om thuis een werkplek in te richten die perfect past bij de rest van je interieur.

Hoe zit het fiscaal met thuiswerken?

Als je zelfstandig bent, mag je alle kosten die je maakt om je werk te doen in mindering brengen op je inkomen. Dat geldt dus zowel voor zaken die je thuis gebruikt als in een gehuurd kantoor. Hierbij is het altijd van belang dat je objectief bekijkt of een bepaald item gedeeltelijk privé wordt gebruikt of geheel zakelijk. Denk maar aan je computer/laptop en je mobiel. Gebruik je apparatuur zowel privé als zakelijk dan moeten de kosten daarvan ook worden gesplitst. Als je kantoorruimte huurt voor je werk zal het duidelijk zijn dat dit uitsluitend een zakelijke bedoeling heeft. Deel je die ruimte met een ander dan is uiteraard ook alleen de huur die jij per saldo betaalt fiscaal aftrekbaar. Heb je er eigen woning waar je een groot deel van het werk doet dan zijn er al voorwaarden vooraf gesteld om veel discussie te voorkomen over aftrekbaarheid van de kosten.

Inkomenseis

Als ondernemer moet je minstens 70% van je inkomen thuis verdienen om een deel van de kosten van de woning te kunnen aftrekken. Dit moet aannemelijk en aantoonbaar zijn. De belastingdienst gelooft je beslist niet zomaar op je woord. Op basis van een urenregistratie zal jij moeten aantonen dat je 70% van je inkomen thuis hebt verdiend. Daarnaast moet het ook aannemelijk zijn. Als jij een beroep hebt waar je meestal naar klanten toegaat om het werk te doen, zal de fiscus niet snel bereid zijn om de inkomenseis gerealiseerd te achten.

Zelfstandigheid-eis

Deze eis maakt het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om een deel van de kosten van je eigen woning op te voeren als kosten van je beroep. De werkplek moet om te voldoen aan deze eis een eigen ingang hebben. Ook moet deze ruimte verhuurbaar zijn aan een derde om als een zelfstandige werkruimte te gelden.

De fiscale regels maken het beslist niet makkelijk om kosten van een werkplek thuis aftrekbaar te maken.

Woonmooier.nl
Logo