11 voorbeelden voor het inrichten van een studentenkamer

Hoe moet je een studentenkamer inrichten? Een kleine studentenkamer inrichten is soms lastig. De Ikea studentenkamer biedt meubelen met dubbele functies. In dit artikel geven we je ideeën, tips, voorbeelden en inspiratie voor een leuke inrichting.

Praktisch indelen

Do we need to say more? Praktisch indelen is de eerste stap om optimaal gebruik te maken van je studentenkamer. Zo zijn er een aantal meubels die praktisch zijn te gebruiken. Hieronder enkele tips.

Schetsen

Maak een schets om te kijken hoe je de kamer kunt inrichten op de meest praktische manier. Neem hierin mee hoe breed en groot je kamer is.

Opbergruimte

Een must in je studentenkamer is voldoende opbergruimte. Je wilt zoveel mogelijk van je spulletjes mee, maar die moeten wel allemaal een plekje krijgen. Gebruik planken om de spullen die je nagenoeg dagelijks gebruikt een plekje te geven. Je kunt er ook voor kiezen om opbergboxen op de planken te zetten, zodat het minder rommelig oogt.

Er zijn ook bedden met lades eronder. Onder een ‘gewoon’ bed passen natuurlijk ook spullen. Plaats hier de spullen die je niet dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld in bakken.

En uiteraard: neem alleen mee wat je daadwerkelijk nodig hebt. Hebben je ouders nog een kamer voor jou thuis? Laat dan in de zomer je wintergarderobe gewoon bij je ouders in de kast hangen. Dat bespaart een hoop ruimte!

Bed

Over het algemeen zal je bed het meeste ruimte innemen. Maak gebruik van de hoogte door te gaan  voor een hoogslaper waar je een bank of een tafel onder kwijt kunt. Je kunt ook kiezen voor een bedbank of slaapbank die je overdag in kunt klappen en kunt gebruiken als bank. Praktische meubels waarmee je optimaal gebruik maakt van de ruimte!

Zitruimte

Inklapbare stoelen zijn gemakkelijk op te bergen en nemen daardoor weinig ruimte in beslag. Je bed kun je overdag ook gebruiken als zithoek. Bijvoorbeeld met leuke kussens en een sprei die passen bij de rest van je interieur.

Compartimenten

Vrienden op visite en die kijken tegen je bed aan? Maak gebruik van een gordijn of een kamerscherm. Zo kun je een kamerscherm plaatsen tussen je zithoek en je slaaphoek. Let wel: hierdoor lijkt de ruimte wel kleiner.

Low budget tips

Hoe zorg je ervoor dat de inrichting van je studentenkamer goedkoop blijft? Meubels hoeven gelukkig niet extreem duur te zijn. Koop tweedehands via marktplaats of de kringloopwinkel. Of vraag eens rond of vrienden of familie nog iets voor je hebben. Je verbaasd je soms over wat voor spullen mensen bewaren. Met een likje verf maak je een meubel uniek en kun je het ook nog eens aanpassen bij de rest van je interieur.

Sfeer creëren

Planten

Gebruik planten als accessoire. Door planten komt er extra zuurstof vrij, wat de nachtrust bevordert. Planten zorgen ook voor een schone lucht in de ruimte. Aangezien je niet alleen slaapt, maar ook leeft in je studentenkamer is het prettig dat de lucht zuiver en fris is. Tip: kies voor planten die gemakkelijk te verzorgen zijn, zoals vetplanten.

Foto’s

Maak bijvoorbeeld gebruik van foto’s. Ben je creatief? Maak dan een fotoslinger of een fotomuur. Dit geeft een huiselijk gevoel en maakt jouw studentenkamer echt eigen.  

Verlichting

Wat ook goed kan werken is verlichting. Meerdere lampen (zoals een lichtsnoer) stralen meer sfeer en warmte uit dan één grote lamp.

Optische illusie

Maak gebruik van de optische illusie. Zo lijkt een ruimte groter dan hij daadwerkelijk is. En dat is prettig omdat het meer rust uitstraalt. Enkele tips om de optische illusie te stimuleren:

  • Heb je één laag meubel (zoals je bed)? Houdt dan alles laag. Zo lijkt de ruimte hoger.
  • Gebruik lichte kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen licht, wat ervoor zorgt dat je ruimte groter lijkt. Wil je toch kleur in je studentenkamer? Gebruik dan één of twee kleuren (het liefst uit dezelfde kleurfamilie) die je laat terugkomen in je accessoires, zoals je kussens.
  • Behoud een minimalistische stijl. Deze stijl kenmerkt zich door witte en lichte kleuren met houten tinten en zo weinig mogelijk accessoires. Deze strakke stijl zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt.
  • Houdt de indeling ruimtelijk. Door lege plekken te behouden, lijkt de ruimte ruimer.
  • Maak gebruik van spiegels. Een spiegel direct op de grond geeft het meeste effect.
  • Door je meubels dezelfde tint te geven als je muren, lijkt het alsof ze wegvallen tegen de achtergrond

Woonmooier.nl
Logo