Strijkijzer schoonmaken en ontkalken

Het is van belang om je strijkijzer te ontkalken en te reinigen. Een strijkbout met een vieze zool zal minder goed werken. Hoe kun je het beste je strijkijzer schoonmaken? Op welke manier kun je veilig je stoomstrijkijzer ontkalken? In dit artikel lees je tips om het hele klusje wat gemakkelijker te maken.

De zool van je strijkijzer schoonmaken

Als de zool van je strijkijzer vies is, doet een strijkijzer echt minder goed zijn werk. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om de zool schoon te maken. Let op: maak nooit de zool schoon met schuurmiddelen.

Met zout

Strooi flink wat zout op een houten snijplank. Leg vervolgens hier een stuk bakpapier overheen. Hierna zet je het strijkijzer op de heetste stand en strijk je ongeveer een minuut heen en weer over het bakpapier.

Het zout trekt het vuil aan, dus nadat je dit trucje hebt geprobeerd, zou je strijkijzer weer schoon moeten zijn. Nog niet gelukt? Hieronder volgt nog een tip.

Met azijn

Drenk een doekje vol met azijn en zet hier vervolgens het strijkijzer op. Laat dit ongeveer een half uur intrekken. Na het intrekken van de azijn, kun je doekje verwijderen. Gebruik vervolgens een vochtige doek om de zool schoon te vegen. Blijf dit herhalen tot al het vuil eraf is.

Wondersponsje

Gebruik een beetje water, schoonmaakazijn en een wondersponsje. Wrijf de zool in en laat het kort inwerken. Hierna kun je het vuil eraf vegen met een vochtige doek.

Kalkaanslag in je stoomstrijkijzer verwijderen

Hoe ontstaat kalk?

Water bevat kalk. Door water te verwarmen kunnen kalkdeeltjes niet oplossen. Dit veroorzaakt kalkaanslag. Alle stoomstrijkijzers hebben in principe een systeem wat kalkaanslag tegengaat en de kalkafzetting hierdoor vermindert. Over het algemeen ontkalk je het strijkijzer één keer per maand. Lees altijd even de gebruiksaanwijzing van het strijkijzer, daar staat soms ook in hoe je het ijzer moet ontkalken.

Ontkalkingsknop

Sommige strijkijzers hebben een knop voor de reiniging van kalk. Als je deze knop indrukt, laten de kalkdeeltjes los. Ze komen vervolgens uit de gaatjes van de zool.

Antikalkstaafje of antikalkpatronen

Er bestaan staafjes en patronen die kalk aantrekken. Dit zit vaak in het apparaat zelf. Patronen moet je vervangen, terwijl je staafjes vaak juist moet reinigen (bijvoorbeeld met citroen of azijn).

Azijn

Mix één kopje water met één kopje azijn. Vul hier je waterreservoir mee. Zet het strijkijzer op de hoogste stand en druk daarna een aantal keren op de stoomknop. Laat hierna de azijn nog ongeveer een uur inwerken (zet het ijzer uit). Leeg daarna het waterreservoir en spoel dit goed na met water.

En nu zorgen dat het niet terug komt.

Beter voorkomen dan genezen. Leeg na elke strijkbeurt de watertank en spoel na 10 strijkbeurten het strijkijzer door met kraanwater. Je kunt eventueel kraanwater mengen met gedestilleerd water, zeker als je weet dat er veel kalk in je kraanwater zit.

P.S. Elk strijkijzer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo hoef je bij dit Tefal strijkijzer de warmte niet te regelen:

Terwijl je bij dit strijkijzer het waterreservoir eruit kunt halen:

Woonmooier.nl
Logo