13 keer ideeën voor een stoere tafellamp

Op zoek naar een stoere tafellamp? Of een stoere schemerlamp? Of wil je juist een stoere bureaulamp? In dit artikel geven we je tips en ideeën voor een stoere tafellamp. Tafellampen komen in alle soorten en maten en juist daarom zijn ze zo leuk! Wat dacht je van een robuuste tafellamp? Of juist een tafellamp in het zwart? Je leest alle ideeën in dit artikel!

Industriële verlichting

De stoere, industriële lampen worden ook wel fabriekslampen genoemd. Deze naam komt uiteraard voort uit het feit dat de industriële stijl is overgewaaid vanuit o.a. fabrieken. En dit zie je terug in het materiaal: ruw, robuust en veel metaal.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een lamp?

  • Waar komt de lamp en wat is de functie van de lamp? Een tafellamp als bureaulamp heeft natuurlijk een hele andere functie dan een gezellige tafellamp als sfeerverlichting in de vensterbank. 
  • De kleur: zorg voor een lamp met een kleur die past bij de rest van de kleuren in je interieur.
  • Het materiaal: bijvoorbeeld hout of metaal, afhankelijk van je interieurstijl.

Soort verlichting

Als allereerst: bepaal wat voor soort licht je nodig hebt. Sfeerverlichting is natuurlijk iets heel anders dan praktische verlichting voor bijvoorbeeld bij je bureau. Er zijn drie soorten verlichting te onderscheiden.

  • Basisverlichting

Basisverlichting is functionele verlichting. Basisverlichting is er ook in verschillende soorten, maar vaak is je basisverlichting een plafondlamp. Bijvoorbeeld in de hal.

  • Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is warm en zacht licht wat bedoeld is als sfeerinvloed. Sfeerverlichting zien we vaak als tafellamp of als vloerlamp. Het is prettig als je bij sfeerverlichting de mogelijkheid hebt om te dimmen.

Zoals deze tafellamp als sfeerlamp:

  • Taakverlichting.

Taakverlichting is ook functionele verlichting, maar dan voor een specifieke taak. Bijvoorbeeld werken, lezen, puzzelen et cetera. Deze verlichting is meestal iets feller dan basisverlichting. Taakverlichting is meestal een bureaulamp, tafellamp of leeslamp.

Zoals deze bureaulamp als stoere taakverlichting:

    Of deze stoere tafellamp:

Interieurstijl

Bij elke interieurstijl horen andere materialen en dus ook andere tafellampen. Zo past een stoere tafellamp in een stoer interieur. Is je interieur landelijk? Dan kan je een tafellamp kiezen waar hout in is verwerkt (bewerkt of juist onbewerkt en ruw). Bij de industriële stijl past metaal weer erg goed. Zwart, grijs, betonlook en metaal kunnen allemaal goed gecombineerd worden bij een industrieel interieur. Heb je een vintagelook? Bij een vintagelook passen tafellampen met ronde vormen goed.

Deze tafellamp met metaal bijvoorbeeld, voor de industriële stijl:

Of deze:

Of deze tafellamp. Deze lamp is stoer, maar past dankzij zijn lakafwerkingen ook bij de moderne stijl:

Deze tafellamp is stoer en past goed bij een landelijke stijl:

DIY

Super leuk om je eigen lamp te maken natuurlijk. Zo maak je bijvoorbeeld zelf een tafellamp van glas, of een tafellamp van ijzeren buizen. Niet alleen stoer, maar ook nog eens uniek!

Tips

  • Het fijne aan een tafellamp is dan je hem kunt plaatsen waar je wilt en toepassen hoe je wilt. Mits je er genoeg stopcontacten voor hebt natuurlijk.
  • Een lampenkamp zorgt ervoor dat het licht zich meer verspreid in een ruimte.

Woonmooier.nl
Logo