9 keer inspiratie voor een spiegel in huis

De meeste mensen hebben een spiegel in huis. Wil jij ook een grote spiegel kopen? Maar weet je niet goed waar je deze kunt plaatsen? De spiegel hoeft niet meer standaard in de bad- of slaapkamer, een spiegel in de woonkamer is tegenwoordig ook een leuke accessoire. En ga je voor een kleine spiegel of juist voor een wandspiegel die groot is? In dit artikel geven we je inspiratie en tips.

Waar plaatsen?

Een spiegel dient tegenwoordig niet alleen maar om in te checken of je haar wel goed zit. Spiegels worden tegenwoordig ook gebruikt als accessoires. En zo zie je spiegels tegenwoordig in alle ruimtes terug. Een spiegel in het toilet, in de badkamer en in de hal is al lange tijd normaal. Maar wat dacht je van een spiegel in de woonkamer, bijvoorbeeld boven de schouw? Je kunt zelfs spiegels in de tuin plaatsen!

Tuin

Door een spiegel in de tuin te plaatsen, kun je de tuin groter doen lijken. Voor het beste effect plaats je de spiegel direct op de grond. Je kunt een spiegel ook plaatsen zodat het lijkt op een raam of het lijkt alsof je door de schutting heen kunt kijken. Let er wel op dat je speciale buitenspiegels koopt. Niet alle spiegels zijn namelijk geschikt om buiten te plaatsen (in verband met het verweren van het materiaal).

Woonkamer

Een spiegel boven de schouw is een optimale eye catcher. Je kunt kiezen voor een klassieke spiegel die het ouderwetse uit de schouw benadrukt, maar een moderne spiegel past ook goed boven de schouw.

Gebruik spiegels om ruimte te creëren

Door spiegels in je woning te gebruiken, maak je gebruik van de optische illusie. Zo lijkt de ruimte al snel groter dan dat hij daadwerkelijk is. Je kunt een ruimte hoger laten lijken door gebruik te maken van een verticale, hoge spiegel. Wil je een lange of smalle ruimte juist breder laten lijken, maak dan gebruik van horizontale spiegels.

Meer licht

Een spiegel weerkaatst niet alleen licht, maar vangt het ook. Een spiegel is dus ook ideaal om meer licht in huis te krijgen.

In alle vormen en maten

Spiegels zijn er in verschillende vormen en maten, van vierkant tot rond, tot de vorm van een lama. Kies wat bij jou past! Kijk goed naar je interieur en welke stijl hierbij past. Niet alleen komen spiegels in verschillende maten, de lijsten zijn ook gemaakt van verschillend materiaal. Zo past bij de landelijke stijl een grote spiegel gemaakt van (steiger)hout, terwijl bij de industriële stijl een spiegel met zwart staal wellicht beter past.

Tips

Hieronder nog een rijtje met praktische tips.

  • Wil je een speels effect? Gebruik dan verschillende vormen en maten door elkaar. Door deze spiegels bij elkaar te plaatsen, kun je een spiegelwand maken. Een spiegelwand kun je ook maken door spiegels in gelijke grote over de gehele wand te plaatsen.  
  • Er zijn ook plakspiegels of spiegelposters, zodat je niet in de muren hoeft te boren.
  • Spiegels zijn goedkoop tweedehands te vinden, bijvoorbeeld in een kringloop. Maak iets uniek door de lijst van de spiegel zelf te pimpen, bijvoorbeeld door de lijst te schuren of te verven.

Woonmooier.nl
Logo