10 keer speelgoed opbergen per ruimte

Je kent het vast wel, je wilt het speelgoed van de kids opbergen maar weet niet waar je moet beginnen. Opruimen van kinderspeelgoed is vaak niet het makkelijkste klusje, of je hebt het gevoel dat het een rommeltje blijft. Dus waar kun je het speelgoed het beste opbergen? In dit artikel geven we je een aantal tips (per ruimte: onder andere de kinderkamer, de badkamer en de woonkamer) om het speelgoed op te bergen. Enkele voorbeelden zijn een opbergbox voor speelgoed of een speelgoed opbergkast. Je leest alle tips en voorbeelden in dit artikel.

Voor alle ruimtes een oplossing

De verschillende opbergsystemen van de Ikea blijven toch favoriet. Over het algemeen zijn ze niet duur. Daarnaast is het opbergsysteem natuurlijk door Ikea zo ontworpen dat je er optimaal gebruik van kunt maken.

De Kallax kast is één van de favorieten voorbeelden. Deze kast kun je eigenlijk in alle ruimtes plaatsen, omdat hij nergens misstaat. Met behulp van de speciale opbergbakken die je erbij kunt kopen, kun je ook nog wisselen in kleur. Een fijne opberger, omdat je per bak spulletjes bij elkaar kunt doen en zo kunt sorteren. Heeft je kind zin om te knutselen? Dan pak je de knutselbak. Heeft je kind zin om te lezen? Dan bak je de bak met boeken enzovoorts. Overzichtelijk en opgeruimd.

Woonkamer

De Ikea Smastad serie is ideaal om te gebruiken als opberger. Je kent deze serie misschien wel onder de naam Stuva, want zo noemde Ikea deze serie eerst. Combineer bijvoorbeeld een bank met een box. Zo heb je direct een opbergbak en een speelbankje in één. Ideaal voor in de woonkamer, bijvoorbeeld bij een speeltafel.

Wat ook goed in de woonkamer past, is een opbergkist. Opbergkisten komen tegenwoordig in zoveel verschillende soorten en maten, dat er vast iets tussen zit wat bij jouw interieur past. Zo heb je niet alleen iets voor je kids, maar ook iets voor jezelf

Je kunt natuurlijk ook een speelhoek maken voor de kinderen. Hier kun je bijvoorbeeld een (kleine) kast plaatsen.

Als je een verhoogde bank hebt, kun je ook bakken kopen voor onder de bank om klein speelgoed in op te bergen. Er bestaan ook opbergboxen op wieltjes, de zogenoemde rollerboxen. Deze modellen zijn vaak al in platte uitvoering en kun je gemakkelijk onder de bank schuiven.

Keuken en/of eethoek

Ook in de keuken of bij de eethoek is een opbergbank ideaal. Het prettige hieraan is gewoon dat je twee vliegen in één klap hebt en daarmee dus ook ruimte bespaart. Vervang stoelen door een leuke bank en laat het functioneren als opbergruimte. Je kunt ze kant en klaar kopen.

Maar je kunt ze ook zelf maken. Hier kun je een handige DIY stappenplan vinden van hoe je zelf een bank kunt maken.

Waar je misschien ook niet als eerste aan denkt, is dat het speelgoed ook prima in je voorraadkasten kan. Misschien heb je wel een kelderkast of een inloopkast in de keuken? Met behulp van opbergers kun je ook in de voorraadkast plek maken voor het speelgoed.

Helemaal passend bij de keuken: een keukentrolley. En het is ook nog eens handig dat deze op wieltjes zijn, want je zet hem gemakkelijk in een andere kamer als hij om wat voor reden toch in de weg staat.

Slaapkamer en/of kinderkamer

Bij de opbergmogelijkheden van de woonkamer is al de tip genoemd om rollerboxen onder de bank te plaatsen. Deze rollerboxen zijn ook zeer geschikt om onder het bed te plaatsen.

Badkamer

In de badkamer wordt natuurlijk ook gespeeld, zeker als je een bad hebt. Maar waar kun je al die badeendjes opbergen? Er zijn super handige netten te verkrijgen. De netten kun je overal op de muur vastmaken met zuignappen. Daarnaast zijn ze ook waterbestendig, dus geeft het niet als er flink wordt gekliederd met badschuim!

Tips voor het opruimen

Zorg voor een logisch opruimsysteem

Probeer ervoor te zorgen dat je een logica hebt in waar je het speelgoed opbergt. Het handigst is het als je alle spullen per categorie sorteert. Zo voorkom je dat je kind iets zoekt en het speelgoed vervolgens overal vandaan tovert.

Maak optimaal gebruik van opbergers

Opbergers zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn handig en matchen eigenlijk in elke ruimte. Hierbij kun je denken aan opbergmanden of speelgoedzakken.

Speelgoedmanden komen trouwens ook in allerlei soorten, met allerlei thema’s. Er is vast een thema te vinden wat jou of je kind aanspreekt.

Maak gebruik van lege ruimtes

In elke ruimte kun je waarschijnlijk wel een stukje vinden wat onbenut is. Denk bijvoorbeeld eens aan ruimte naast of achter de bank of ruimte onder een kast. Je kunt deze plekken goed benutten om speelgoed op te bergen. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, bijvoorbeeld met manden. Maar soms kun je deze ruimte ook gebruiken om groot speelgoed op te bergen wat geen goede plaats kan krijgen in de kast. Je benut ruimte die je anders niet zou benutten, je bergt het speelgoed op en je zorgt ervoor dat het speelgoed makkelijk weer te bereiken is voor je kinderen.

Weinig ruimte

Heb je weinig ruimte? Ook dan zijn er handige oplossingen. Planken aan de muur bijvoorbeeld, zeker als je hier geen kast kwijt kunt maar wel ruimte over hebt. Wellicht passen op de planken wel mandjes, maar je kunt de planken ook gebruiken om bijvoorbeeld boekjes of knuffels kwijt te kunnen. Wat ook praktisch is, zijn speciale zakken die je aan de deur kunt hangen.

DIY

We gaven al tips over hoe je bijvoorbeeld zelf een leuke opbergbank kunt maken. Nog niet klaar met knutselen? Deze speelgoedbakken kun je aan de hand van het stappen plan ook zelf maken. Ze zijn niet alleen handig, maar ook nog eens erg leuk!

Woonmooier.nl
Logo